Skandalozno: Predsjednik Druge familije se oglasio autorskim tekstom preko Đilasovog medija

0

Piše: Jakov Milatović, predsjednik Crne Gore

Nakon istorijske smjene trodecenijske vlasti, građani su s pravom očekivali da će doći do suštinskog zaokreta i otklona od štetnih politika i praksi koje su ih dovele do ivice egzistencije, urušile međunarodni ugled Crne Gore i dovele našu zemlju na granicu društvenog mira u kojoj su kriminal i korupcija bili svakodnevica.

Nažalost, nakon pozitivnog početnog zamaha, naše društvo ponovo se nalazi pred izazovima.

Politička kontrola i dodatno urušavanje institucija sistema umjesto njihovog jačanja, ekonomski populizam umjesto održivih reformi, nastavak partijskog zapošljavanja umjesto obećane meritokratije, neodgovorno upravljanje državnim resursima, uključujući i pokušaj njihove rasprodaje, umjesto zaštite javnog interesa, loše odluke koje prijete da ugroze istorijsku šansu da postanemo punopravna članica Evropske unije do 2028. godine. Sve navedeno i dalje onemogućava Crnu Goru da krene naprijed, ka prosperitetnijoj budućnosti za sve njene građane.

Međutim, istorijskom promjenom bivše vlasti, i slobodnim izbornim procesima koji su uslijedili, ipak smo otvorili vrata novoj eri za našu zemlju – eri u kojoj su građani shvatili da imaju slobodu i moć da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Velike promjene zahtijevaju velike i hrabre odluke.

Više puta do sada sam dokazao da, kada demokratski procesi zahtijevaju preuzimanje odgovornosti, nijesam bježao od nje, naročito ne u ključnim momentima koji su bitno uticali na dalji demokratski razvoj Crne Gore. Prvo kao ministar ekonomskog razvoja, u prvoj Vladi nakon promjene vlasti, u jednom od najtežih trenutaka za našu ekonomiju, svojim radom doprinio sam oporavku naše privrede, unapređenju životnog standarda građana i postavio temelje za razvoj baziran na inovacijama i znanju.

Kao predvodnik liste na lokalnim izborima u Podgorici dao sam ključan doprinos u smjeni dugogodišnje vlasti i nastavku demokratskih procesa u zemlji. A kad je bilo najteže, ušao sam u izbornu trku za predsjednika države, i ostvario važnu pobjedu – čime je zaokružena tranzicija vlasti i utemeljena nova faza demokratskog razvoja u Crnoj Gori.

Sada kao predsjednik Crne Gore, pokazao sam da je isključivo državni interes, uz sveukupan društveni napredak, uvijek bio glavni vodič mog političkog i profesionalnog djelovanja.

Zato i danas, kao odgovoran čovjek, političar i rođeni Podgoričanin, ne mogu da stojim sa strane i posmatram urušavanje nade u promjene. Osjećam obavezu da budem uključen u predstojeći izborni proces, i pružim dodatan doprinos da Podgorica postane bolje mjesto za život – grad gdje će se resursima upravljati efikasno, pošteno, odgovorno i transparentno, uz fokus na održiv i dugoročan razvoj.

Kao neko ko je odrastao i ko je životno vezan za Podgoricu, ko dijeli svakodnevne brige ovoga grada, ali i kao neko koga su građani Podgorice već jednom izabrali da vodi naš grad, osjećam dodatnu odgovornost da pomognem da ovaj grad stane rame uz rame uz najrazvijenije evropske metropole.

Predstojeći izbori u Podgorici predstavljaju prvi korak na putu ka ozdravljenju političkih prilika, ne samo u glavnom gradu, već i u čitavoj Crnoj Gori. Ovi izbori, prilika su da građani na demokratski način jasno iskažu svoj stav i siguran sam, zaustave i kazne loše i netransparentne politike kojima svakodnevno svjedočimo.

Od presudne je važnosti da svi zajedno pokažemo zrelost i odlučnost, birajući one koji će dosljedno raditi u korist promjena nabolje. To podrazumijeva jačanje institucija sistema, a ne njihovo urušavanje; održive reforme a ne ekonomski populizam; meritokratiju a ne partijsko zapošljavanje; javni interes a ne privatni.

Uvjeren sam da je lako prepoznati odgovornu politiku koja je usmjerena ka istinskom napretku i boljoj budućnosti za sve nas. Građani jedini imaju moć da odrede budući pravac kojim će se naš grad i naša država kretati.

Jer Podgorica zaslužuje bolje, jer Crna Gora zaslužuje bolje!

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.