Samsung Galaxy Prsten: Nepopravljiv i jednokratan

0

iFixit-ovo rastavljanje Samsung Galaxy Prstena otkriva surovu realnost za korisnike: ako se pametni prsten od $399/€449 ošteti ili mu se baterija isprazni, praktično je beskoristan. Baterija se ne može zamijeniti bez uništavanja cijelog uređaja, a svi ostali dijelovi su zalemljeni, što popravke čini gotovo nemogućim. Rastavljanje Galaxy Prstena zahtijeva topljenje epoksidne smole i pažljivo uklanjanje iste pomoću alata, što gotovo sigurno dovodi do uništenja uređaja.

iFixit je takođe pružio snimak putem kompjuterizovane tomografije (CT), koji daje detaljan uvid u unutrašnjost uređaja. Iako je inženjering koji omogućava smještanje tolikog broja komponenti u tanko kućište Galaxy Prstena impresivan, to također čini uređaj potpuno zapečaćenim i nepopravljivim.

Galaxy Prsten sadrži Nordic Semiconductor nRF5340 sistem na čipu, koji uključuje 2x Arm Cortex-M33 jezgre, 512 KB RAM-a, 1 MB memorije i Bluetooth 5.4 povezivanje. Osim toga, prsten sadrži malu zavojnicu za bežično punjenje, baterijski paket, NFC tag, kao i antenu za komunikaciju s vašim pametnim telefonom.

Zanimljivo je da je zavojnica za punjenje povezana s pločom sa štampanim kolima (PCB) pomoću konektora na pritisak koji je pogodan za popravku, umjesto da bude zalemljena, što bi obično olakšalo popravke. Međutim, PCB je zapečaćen unutar kućišta prstena, tako da je zamjena ovog dijela nemoguća bez uništavanja cijelog prstena.

(Izvor: iFixit)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.