Masakr u režiji švedskih lovaca: Za dva dana ubili više od 150 mrkih medvjeda

0

Više od 150 mrkih medvjeda ubijeno je tokom prvih dana švedskog godišnjeg lova na ove životinje. Zaštitnici prirode osuđuju ovako masovan odstrijel, ističu da je u pitanju „pokolj“ i upozoravaju na ugroženost skandinavske populacije mrkih medveda.

Švedska vlada je izdala 486 dozvola za odstrijel medveda u ovogodišnjem lovu, što je ekvivalentno petini preostale populacije mrkog medveda. Prošle godine zabilježen je rekordan odstrijel sa 722 ubijena medveda.

Do četvrtka posle podne, što je bio drugi dan lova, već su bila usmrćena 152 medveda, navodi Švedska agencija za zaštitu životne sredine, prenosi Gardijan.

Lov je postao fokus sve veće kontroverze u ovoj skandinavskoj zemlji, a ove godine policija je prvi put pratila lovce u iščekivanju lokalnih protesta. Medvedi su u Švedskoj izlovljavani skoro do istrebljenja pre jednog vijeka, ali je njihov broj postepeno rastao i 2008. godine sa 3.300 jedinki dostigao vrhunac. Tokom narednih godina, odstrijelom je smanjen njihov broj za 40 odsto, na oko 2.400.

Ako lovci budu nastavili sličnim tempom, već naredne godine populacija mrkih medveda mogla bi se naći blizu minimalnih 1.400 jedinki, koliko švedska vlada smatra neophodnim za održavanje populacije.

Tokom protekle dve godine, Švedska je uklonila stotine vukova, risova i medveda, a prošlogodišnji lov je oborio savremene rekorde po broju ubijenih životinja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.