Porazi se nižu: Srbija poslednja na listi učinka klubova u UEFA takmičenjima ovog ljeta

0

Na začelju tabele nacionalnog učinka klubova u aktuelnoj evropskoj sezoni ništa novo – Srbija ne mrda sa poslednjeg mjesta. Naprijed se i ne može porazima, a oni se nižu.

Od 54 – pedeset i četvrti! Iza Lihtenštajna, San Marina, Sjeverne Makedonije, Andore, Malte… Daleko iza trenutno 15 pozicija boljeg Gibraltara.

Tužno i ružno, ali i zasluženo.

Radnički 1923 i Vojvodina su eliminisani, Partizan je blizu takve sudbine, a ulazak u kvalifikacije klubova sa čekiranom jesenjom kartom, Crvene zvezde i TSC-a, nije donio pomak.

Srpski klubovi su na 13 utakmica ove sezone u evropskim kvalifikacijama upisali deset poraza, jedan remi i dvije pobjede.

Te pobjede u dvomečima sa Mornarom i Mariborom u ukupnom skoru nisu donijele prolaze Radničkom 1923 i Vojvodini.

Upisali su srpski klubovi za nacionalni koeficijent mizernih 0.500 poena, što je dovelo do pada na listi petogodišnjeg učinka sa 19. na 21. poziciju.

Silazak ispod 22. mjesta nije ugrožen, a ako bi se i to dogodilo, a koliko su očajni rezultati i učinak se dijeli sa pet ni to ne smijemo da odbacimo kao opciju, kvalifikacije bi se od sezone 2026/27. počinjale od prvog kola.

Trenutno je distanca u odnosu na Mađare i Šveđane bezbjedna, a postoji šansa da se preskoče Hrvati i Ukrajinci.

Povratak među prvih 15, što bi donijelo opet pet predstavnika na evropskoj sceni i dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jako je daleko i čini se da će proći mnogo sezona da bi se to i dogodilo.

Crvena zvezda ima priliku da plasmanom u Ligu šampiona donese za nacionalni koeficijent u startu 1.200 poena (bez obzira na učinak u elitnom talćkmičenju minimalan broj bodova za svaki klub je 6.000), a ako se to dogodi sledeće sedmice ćemo konačno biti na ovosezonskoj listi ispred „velikana“ od San Marina do Farskih Ostrva.

Građenje koeficijenta za sezonu 2026/27. traje, a za sledeću je izvjesno da se vraćamo na četiri kluba i prvak počinje kvalifikacije od drugog kola.

Benefiti uspona su prošli, pozicije nisu odbranjene i ozbiljna je prijetnja da srpski koeficijent doživi potpuni kolaps. Sada je na „vještačkom disanju“.

1 klik – 100 freebet-ova! Registruj se na meridianbet.me i pokupi najbolji poklon dobrodošlice!

(Sport klub)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.