Predavanje istoričara dr Miloša Savina: „Nastojanja da Vojvodina bude posebna krunovina ili federalna jedinica Austrijskog carstva”

0

Predavanje obrađuje određenu koncepciju među Srbima na prostoru srednje Evrope, odnosno Habzburške monarhije, a kasnije Austrougarske. U to vrijeme aktuelni su pokušaji i trud da se napravi posebna autonomna teritorija, najčešće pod nazivom Srpska Vojvodina.

Cilj je bio da ona bude, ili krunovina u Austrijskom carstvu ili neka vrsta federalne jedinice u kasnijim pokušajima federalizacije tog carstva, a postojala su nastojanja i da ona bude autonomna županija, u okviru Ugarske u kasnijem periodu. Priča počinje od trenutaka koji su vodili u pravcu autonomije, a vezani su za seobu Srba.

Savin ističe i ulogu Ignjata Martinovića i njegove federalističke koncepcije. Predavanje prati istorijski period oko Temišvarskog sabora, a onda i do proglašenja Srpske Vojvodine, Bahove Vojvodine, pa sve do ukidanja Vojvodine i federalističkih koncepcija Đorđa Stratimirovića. Od izuzetne važnosti je i ličnost Svetozara Miletića, kao i njegova politička uvjerenja i ciljevi koji su imali veliki uticaj na društvene promene među Srbima u Ugarskoj tog doba.

Cijelo predavanje možete pogledati na linku:

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.