Tomas-Grinfild pred Savjetom bezbjednosti: Na pomolu sporazum o prekidu vatre i dogovor o oslobađanju talaca u Gazi

0

Prekid vatre u pojasu Gaze i dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas sada su „na pomolu“, izjavila je danas američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild pred Savjetom bezjbednosti (SB).

Tomas-Grinfild je pozvala 15 članica SB da izvrše pritisak na palestinsku militantnu grupu Hamas da prihvati ponuđeni predlog za prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, prenio je Rojters.

„Ovo je odlučujući trenutak za pregovore o prekidu vatre i za region, i zbog toga svaka članica SB treba da nastavi da šalje snažne poruke akterima u regionu da treba da izbjegavaju akcije koje bi udaljile od finalizacije sporazuma o prekidu vatre“, navela je Linda Tomas-Grinfild, prenosi Tanjug.

U pregovorima o prekidu vatre u pojasu Gaze Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dijela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.