Marković: Nesposoban državni aparat nosi na duši život još jedne žene, potrebna hitna reakcija VDT-a

0

Strašna tragedija i velika sramota za državu Crnu Goru da nadležni ostaju nemoćni pred sve češćim femicidima, saopštila je predstavnica Evropskog saveza i potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković .

Ona je kazala da sve ukazuje da institucije ne rade svoj posao i da upravo ovakva ubistva žena „kakvom smo juče svjedočili pokazuju karakter Vlade, tačnije, nesposobnost premijera Milojka Spajića“.

„…Koji više brine o odmoru u San Tropeu nego o stanju u policijskom aparatu čijeg direktora svake sedmice smenjuju i ponovo imenuju praveći lakrdiju od sistema dok si građani nezaštićeni“, istakla je.

Marković je rekla da je najtragičnije što je kompletno društvo vršilo ogromne pritiske na sistem, policiju, tužilastvo i sudstvo, kad se desilo tragično ubistvo Šejle Bakije, „i vjerovali smo da su predstavnici tih institucija razumjeli da moraju reagovati urgentno kaa žena prijavi torturu i porodično nasilje i zatraži zaštitu institucija od svog partnera ili bivšeg partnera“.

„Vidimo da se to nije desilo ni ovoga puta, da je tužilac u ovom slučaju postupio istovjetno kao i njegove kolege ranije, a to znači da taj i drugi tužioci nijesu shvatili ozbiljno poruku kada se desilo ubistvo Šejle i ranije ubistvo Zumrite u Baru“, navela je Marković.

„Tužilastvo nije reagovalo u ovom slučaju adekvatno i čovjeka koji u više navrata pokazuje agresivnost i teroriše porodicu ne sankcionišu i ne ocjenjuju to kao krivično već prekršajno djelo pa je najviša odgovornost na tužioca koji nije reagovao kako treba i smjestio agresora u zatvor i pokrenuo krivični postupak protiv istog, nego ga častili prekršajnim postupkom i ishod je još jedna ubijena žena u Crnoj Gori čiji je dželat uzalud imao zabranu prilaska žrtvi“, poručila je.

Rekla je da je došao trenutak da zbog ovog zločina neko iz tužilastva snosi odgovornost i apelovala je na vrhovnog državnog tužioca (VDT) Milorada Markovića da odmah suspenduje tužioca koji nije na adekvatan nači reagovao „i tim postupcima dozvolio da ovaj čovjek oduzme život još jednoj mladoj osobi“.

Ocijenila je da je to nedopustivo i od daljeg postupanja VDT zavisiće hoće li se organizovati protesti građana pred Tužilaštvom, „jer im drugog mehanizma zaštite nije preostalo“.

„Napominjem da smo, svjesne opasnosti od ponavljanja nasilja i pored izrečene mjere zabrane prilaska žrtvi, te mogućeg smrtnog ishoda koji je nažalost sve češća pojava u Crnoj Gori, pokrenuli nedavno peticiju za izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici kako bi se počinioci obilježili elektronskom GPS narukvicom i kontrolisalo se njihovo kretanje i eventualno približavanje žrtvi kako bi nadležni mogli na vrijeme da reaguju. Na ovaj način, nadamo se, sačuvaćemo neke buduće žrtve i njihove živote“, zaključila je Marković.

Podgoričanin Miljan Bošković (37) uhapšen je juče zbog sumnje da je, u podgoričkom naselju Masline, ubio bivšu suprugu Biljanu Pavićević (33).

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.