„Ućutkivanje Sokrata“ premijerno na festivalu Purgatorije

0

Predstavea „Ućutkivanje Sokrata“ premijerno će biti izvedena sjutra ,22. avgusta, u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije.

U pitanju je četvrta premijera CZK Tivat, a predstava je rađena u koprodukciji sa Bitef teatrom iz Beograda.

Riječ je, kaže direktor CZK Tivat Goran Božović, o jednom respektabilnom komadu, ozbiljnoj filozofskoj drami koja je višeslojna i koja se temelji na ozbiljnom dramskom tekstu i glumačkim bravurama sa minimalističkom scenografijom.

„Pitanja koja tretira ovaj komad su veoma savremena iako je radnja smještena u davno vrijeme, 400 godina prije nove ere. Dakle pitanja društva su gotovo ista. Vjera ili sumnja, svetogrđe ili preispitivanje, šta je važnije porodica ili država, kako se formiraju različiti sistemi vrijednosti, da li izabrati čast po cijenu života ili korupciju… Brojna pitanja, vrlo interesantna i aktuelna i vjerujem da će svaki gledalac biti potaknut na razmišljanje“, rekao je Božović.

Predstava je rađena po tekstu Hauarda Brentona koji nas vodi u antičku Atinu, u vrijeme kada je demokratija bila još fragilna i krhka, i kad je postavljanje pitanja bilo smrtni grijeh, pojašnjava reditelj Nebojša Bradić.

“Ta pogubna navika, kao i nemogućnost da isključi svoj kritički duh, Sokrata je odvela na gubilište. Govoreći o dobu prije nove ere, „Ućutkivanje Sokrata” neupitno referiše na vrijeme sadašnje, kad se i dalje ne zna šta je pravda, šta je važnije – javno ili privatno, kako se demokratija može sačuvati od populizma, kako se odbraniti od „lake izvjesnosti“, rekao je Bradić.

Ovaj komad Bradić vidi kao revitalizaciju jedne velike klasične priče , ali priče koja na svoj način može da se tiče svakog od nas.

“Komad se bavi idejama i on je cela partitura ideja koje su i filozofske i religiozne i razne druge ali on ima i nečeg što je meni jako drago da smo uspeli da pronađemo, ima i tog finog humora koji se uspešno prepliće i mislim da će prijati publici”, rekao je Bradić.

Glumac Bojan Dimitrijević istakao je da je rad na predstavi i ulozi Sokrata nešto što ga, smatra, uveliko prevcazilazi.

„Na neki način sam vrlo zahvalan zbog toga što imam priliku da istražujem jednu osobu koja je postavila neke standarde i vrednosti koje mi eto skoro dvije ipo hiljade godina kasnije ne možemo i dalje ni da dotaknemo i samim tim je meni kao umetniku to vredno i važno zato što je proces i rad naporan, težak i konstantno me suočava sa mojim ograničenjima i limitima“, rekao je Dimitrijević.

U predstavi pored njega igraju i Jelena Stupljanin, Jugoslav Krajnov i Sanja Ristić Krajnov.

Kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitorka Aleksandra Vrebalov, lektorka Dijana Marojević.

Kupovina ulaznica moguća je na blagajni Centra za kulturu Tivat od 10 – 14 časova i na blagajni Ljetnje pozornice od 19 – 22 časova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.