Putin postao počasni građanin Čečenij

0

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Čečeniju, a na aerodromu „Grozni“ dočekao ga je predsjednik te ruske republike Ramzan Kadirov.

Putin je postao počasni građanin Čečenije, a povelju i priznanje su uručili Kadirov i čečenski muftija Salah Mežijev.

Putin je na čečenskom jeziku zahvalio muftiji na poslu koji obavlja.

„Vi ste čuvar vrijednosti koje jačaju naš multinacionalni svijet i sve naše religije. Ovo je vaše djelo, vaša misija pred svim našim ljudima“, rekao je Putin i muftiji poklonio ručno ispisan primjerak Kurana.

Ruski predsjednik je posjetio i akademiju specijalnih snaga, koja nosi njegovo ime, i razgovarao sa dobrovoljcima, koji se tamo obučavaju prije nego što budu raspoređeni u Ukrajini.

On je pohvalio dobrovoljce i rekao da će Rusija biti nepobediva sve dok  ima ljude poput njih.

Kadirov je Putinu pokazao maketu novog naselja, koje treba da bude izgrađeno u Groznom i saopštio da će novo naselje biti nazvano po Putinu.

Ruskom lideru je u Čečeniji potom je prikazano zaplijenjeno oružje iz zone SVO, a Kadirov je Putinu pokazao ruski Univerzitet specijalnih snaga, nazvan po predsjedniku.

Putin je prethodno posjetio još dva regiona Severnog Kavkaza – Kabardino-Balkariju i Sjevernu Osetiju.

Putin je posjetio Čečeniju, autonomnu oblast u Rusiji, tokom svog drugog predsednicckog mandata, 2005. godine i tada je govorio na prvom sastanku republičkog parlamenta.

Predsjednik Rusije je poslednji put posjetio Čečeniju 2011, kao premijer, kada je predsedavao sastankom vladine komisije za razvoj Sjevernog Kavkaza u Gudermesu.

Posjetu Čečeniji Putin je sinoć započeo obilaskom groba prvog predsjednika republike, Heroja Rusije Ahmata Hadži Kadirova.

Ruski lider je rekao da mu je prvi predsjednik Čečenije bio prijatelj i hrabar čovjek, koji je učinio mnogo za čečenski narod: „Bio je moj prijatelj… veoma pristojan, odan čovjek, odan svojoj maloj domovini, svojoj velikoj otadžbini i, naravno, pravi borac“, rekao je Putin o Ahmatu Hadžiju Kadirovu.

Šef Čečenije je napomenuo da je od početka SVO ovde obučeno više od 47.000 vojnika, uključujući dobrovoljce. Putin se sastao sa dobrovoljcima koji prolaze obuku na Ruskom univerzitetu specijalnih snaga i uskoro će biti upućeni u zonu SVO.

(TANJUG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.