Vulinova posjeta Moskvi nije u skladu sa briselskim vrijednostima: EU zaboravila da je na Kosmetu pogazila sopstvene principe

0

Posjeta potpredsjednika vlade Aleksandra Vulina Moskvi bila je samo povod da EU još jednom reaguje i „podsjeti“ Srbiju da treba da se uskladi sa „evropskim vrijednostima“.

Pravi razlog za reakciju je, zapravo, to što Briselu smeta što u Evropi postoji jedan narod koji nije pristao na širenje antiruske histerije. Ovako dr Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije komentariše saopštenje Brisela povodom Vulinove posjete Moskvi.

Ni ovaj put Brisel nije zaboravio da podsjeti da održavanje veza sa Rusijom nije kompatibilno sa vrijednostima EU i procesom pridruživanja. Međutim, gdje su se evropske vrijednosti dijele kada je u pitanju Kosovo i Metohija, pita se Petrović.

Petrović, podsjećajući da Srbija i Republika Srpska ne pristaju da uvedu bilo kakav oblik sankcija Rusiji, smatra da se radi o dvostrukim standardima, na šta je srpski narod u poslednjih trideset godina navikao kada se radi o EU.

„Naše rukovodstvo bilo je izričito i jasno po pitanju onoga što EU naziva harmonizacijom naše spoljne i bezbjednosne politike sa njihovom, da o tome možemo razgovarati onog momenta kada Srbija dobije tačan datum i čvrsto, konkretno obećanje da ćemo biti punopravna članica EU. Sve do tada, mi smo zemlja koja vodi svoji nezavisnu spoljnu politiku jer ne pripadamo ni jednom političkom ili vojnom bloku“, decidan je on.

Nisu evropske nego „briselske vrednosti“

Politički analitičar Stevica Deđanski se, pak, pita da li su evropske vrijednosti pucanje na srpsku djecu kada proslavljaju Badnji dan.

„Samo to jedno pitanje i kada budu imali odgovor na njega, možemo dalje da pričamo. Njihove vrijednosti su njihove vrijednosti i ne mislim da se radi čak ni o evropskim vrijednostima, to su briselske vrijednosti. U Evropi ima sve više i lidera i zemalja koje ne žele da dijele te briselske vrednosti“, ocjenjuje Deđanski za Sputnjik.

Mi smo odabrali da idemo evropskim putem, ali na tom putu sarađujemo i sa našim prijateljima, dodaje on.
„Pokazalo se da su nam najbolji prijatelji Rusija, to znamo odavno, a u poslednje vrijeme i Kina. To što se to nekome u Briselu ne sviđa, njihov je problem. Ali, kada budu riješili da zaštite dio naše teritorije ili da nam ne otimaju Republiku Srpsku, moći ćemo da kažemo da je i Brisel na ispravnoj poziciji koja je po međunarodnom pravu“, kategoričan je Deđanski.

Podsjećamo, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, boravio je u posjeti Moskvi, gdje je imao susrete sa najvišim zvaničnicima Ruske Federacije.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.