Mark Rute bira zamjenika

0

Novi generalni sekretar NATO, bivši holandski premijer, Mark Rute prije nego što zvanično započne svoj mandat ima zadatak da izabere zamjenika, a među ozbiljnim kandidatima u briselskim krugovima se pominju dvije žene, bivše zvaničnice Sjeverne Makedonije i Bugarske.

„Ova funkcija bi vrlo vjerovatno mogla da pripadne jednoj ženi iz Istočne Evrope“, rekla je za „Politiko“ bivša portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Ime o kojem se mnogo govori je bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, navodi diplomata NATO i visoki zvaničnik Alijanse.

Ako bi bila izabrana, ona bi bila najviši zvaničnik NATO do sada iz regiona Zapadnog Balkana koji ne dolazi iz zemlje članice EU.

Šekerinska je trenutno potpredsjednica Partije evropskih socijalista, a imala je ključnu ulogu u prijemu Severne Makedonije u NATO prije četiri godine.

Ona je u jednom intervjuu nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, odbacila tvrdnje Moskve da je širenje Alijanse na istok „zloslutni plan Zapada“.

„Naprotiv, velike članice NATO nisu imale naročitog apetita za proširenjem“, rekla je tada Šekerinska.

Šekerinska o dijalogu Beograda i Prištine

Prije četiri godine u intervjuu za „Kohu“ rekla je da „Kosovo“ i Srbija ne treba da traže „ključ“ konačnog sporazuma u ​​Vašingtonu, Briselu ili Berlinu, već u Beogradu i Prištini.

„Rješenje za sve probleme ne može se naći ni u Vašingtonu, ni u Briselu, ni u Berlinu. Moramo naći političku volju kod kuće. Ako bude političke volje u Beogradu i Prištini, rješenje će se naći. I definitivno će ovo rješenje biti ulaganje u regionalnu stabilnost“, rekla je, između ostalog, Šekerinska u intervjuu za „Kohu“.

Dok je bila na čelu Ministarstva odbrane 2020. godine Skoplje je uputilo prvi kontingent od 44 pripadnika Vojske Sjeverne Makedonije u misiju Kfora. To je bila prva misija vojske Sjeverne Makedonije od kako je ta zemlja postala 30. članica NATO.

Mediji su 2010. godine prenIJeli da će Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) morati da odgovara zbog incidenta u Sobranju kada je poslanica te stranke Radmila Šekerinska pozvala lidera srpske partije Ivana Stoilkovića da zajedno sa svim Srbima u Makedoniji napusti zemlju i vrati se na Kosovo i Metohiju.

„SDSM, koji je u više navrata ispoljavao netrpeljivost prema Srbima u Makedoniji, i Šekerinska moraće da odgovaraju za ovaj incident, posebno zato što im se često događa da potcJenjuju i romske predstavnike u parlamentu, što pokazuje njihovu etničku netrpeljivost u dužem periodu“, naveo je tada skopski dnevnik „Večer“.

Druga kandidatkinja iz Bugarske

Kao kandidat za desnu ruku Rutea, pominje se i bivša zamenica premijera Bugarske, i nekadašnja evropska komesarka, Marija Gabrijel, navode dvoje dobro obavještenih zvaničnika.

Delegacije Bugarske i Severne Makedonije nisu komentarisale ove eventualne kandidature.

Iako se dveije kandidatkinje sa Balkana smatraju za glavne favorite, pominju se još neka imena kao što je bivši letonski premijer Krišjanis Karinš, a i Poljska i Turska razmatraju da predlože svoje predstavnike, navode dvoje NATO diplomata.

Rute stupa na dužnost 2. oktobra, a briselski portal na vodi da je za ovu funkciju bitno temeljno poznavanje doktrine Kremlja.

Nosilac ove funkcije zamenjuje svog šefa i predsjedava dva puta nedeljno sastancima sa 32 ambasadora u Sjevernoatlantskom savjetu, ili na svakom vanrednom sastanku, uključujući Savet NATO-Ukrajina.

(TANJUG/KOSOVO ONLINE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.