Tramp: Poručio sam Netanjahuu da brzo okonča rat Izraela i Hamasa

0

Kandidat Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da je na poslednjem sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u julu izraelskom premijeru poručio da brzo okonča rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

On zna šta radi, a ohrabrio sam ga to brzo završi. Mora se brzo završiti, moraju da pobijede i završe s tim. Ubijanje mora da prestane – rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

Tramp je propalestinske demonstrante u SAD nazvao “pro-hamasovskim siledžijama“ i “simpatizerima džihada“ i dodao da će ih, ako bude izabran, pohapsiti i deportovati.

Daću Izraelu podršku koja mu je potrebna da pobijedi, ali želim da pobijedi brzo – rekao je Tramp.

Govoreći o potpredsjednici SAD i kandidatkinji Demokratske stranke na izborima Kamali Haris, on je naveo da je “manevrisala kako bi dobila podršku otrovnih antisemita unutar svoje partije“.

– Od početka, Haris je radila na tome da Izraelu veže ruke na leđima, zahtijevajući momentalni prekid vatre, što bi samo dalo vremena Hamasu da se pregrupiše i pokrene novi napad poput onog 7. oktobra – smatra Tramp.

Dodao je da će, ako Haris pobijedi, “radikalni ljevičari i simpatizeri Hamasa ne samo izazvati haos na ulicama, već će povesti spoljnu politiku SAD i Bijele kuće, a Izrael će nestati“.

Tramp i Netanjahu demantovali su medijske navode o tome da su u srijedu razgovarali o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

– Suprotno medijskim izvještajima, premijer Benjamin Netanjahu juče nije razgovarao sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom – saopšteno je iz kabineta Netanjahua, dok je Tramp naveo da o tome nije razgovarao sa izraelskim premijerom, ali da će možda to učiniti.

Netanjahu je u julu boravio u posjeti SAD, tokom koje je govorio pred američkim Kongresom i sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, potpredsjednicom i kandidatkinjom Demokrata za predsjednicu Kamalom Haris, kao i sa Trampom, u njegovoj rezidenciji na Floridi.

Egipat, SAD i Katar predvode pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a iz Vašingtona je više puta ponovljeno da bi postizanje tog sporazuma dovelo do smanjenja napetosti i prijetnje šireg sukoba na Bliskom istoku.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.