Ramaj ostavio dug od 700 hiljada evra na Kosovu, u Crnoj Gori obećao ulaganje od 80 miliona

0

Kosovski biznismen s crnogorskim pasošem Naser Ramaj na Kosovu je ostavio dug od 700 hiljada evra, a u Crnoj Gori je, preko kompleksa Porto Budva najavljivao ulaganje od 80 miliona evra, prenosi „Dan“.

Upravo ta investicija (a moguće i lični interesi i relacije s određenim crnogorskim političarima) preporučila ga je da prošle godine dobije počasno crnogorsko državljanstvo. U aplikaciji za crnogorsko državljanstvo Ramaj je napisao da je zaljubljenik u Crnu Goru koju doživljava kao svoju državu, a crnogorskim pasošem počastila ga je vlada Dritana Abazovića.

Ramaj je, kako je objavio Radio Slobodna Evripa (RSE), od 2018. do kraja 2021. bio na čelu fudbalskog kluba „Feronikel“ iz Drenasa (Glogovac) na Kosovu.

Prema pisanju kosovoskog lista „Koha“, ostavio je klub u dugovima od oko 700.000 evra, koji su se gomilali tokom prethodne tri godine. Osim igračima i trenerima, taj iznos je uključivao i dug Poreskoj upravi Kosova.

„Koha“ je prenijela i saopštenje Ramaja sa društvenih mreža da ga je finansijska kriza natjerala da napusti mjesto predsjednika kluba. Iz kosovskog kluba nisu odgovorili na pitanje RSE o dugovima u vrijeme dok je na čelu bio Ramaj, a bez odgovora je ostalo i pitanje za Agenciju za registraciju biznisa na Kosovu da li Ramaj ima registrovanih firmi u toj zemlji.

Vršilac dužnosti direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović na vanrednoj pres konferenciji 9. avgusta rekao je da je Ramaj registrovan u policijskim evidencijama Kosova za krivično djelo falsifikovanja dokumenata. Iz kosovske policije su odbili da daju podatke o krivičnoj prošlosti Ramaja, pozivajući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

U Sektoru za borbu protiv kriminala sumnjaju da je u periodu od 2016. do 2023. Ramaj davao usmene naloge direktorici budvanske firme „Alart Centar Budva – CG“, koja realizuje investiciju na kompleksu Porto Budva i čiji je kosovski biznismen jedan od vlasnika, da se jedan dio notarskih zapisa o prodaji nekretnina ne prikazuje u knjigovodstvu firme. Naveli su i da u poslovnoj dokumentaciji nije prikazan dio prihoda od prodaje tih nekretnina, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Šteta po budžet Crne Gore zasad je utvrđena na 2,04 miliona evra.

Ramaj je prošle sedmice uhapšen u Ulcinju, a nakon saslušanja Osnovni sud u Kotoru mu je privremeno oduzeo putne isprave i zabranio napuštanje stana.

Crnogorska policija provjerava i zakonitost procedure u sklopu koje je prošle godine Ramaju dodijeljeno državljanstvo Crne Gore.

Počasno državljanstvo je kosovskom biznismenu dodijeljeno 27. oktobra 2023. na predlog tadašnjeg premijera Dritana Abazovića. Ramaj je državljanstvo zatražio 28. avgusta prošle godine, po skraćenom postupku. Ministarstvo finansija, na čijem čelu je tada bio Aleksandar Damjanović, u rekordnom roku je pozitivno odgovorilo na zahtjev Vlade da se Ramaju dodijeli državljanstvo, a Abazović je 14. septembra predlog uputio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću. MUP vrlo brzo donosi rješenje kojim Ramaj, četiri dana prije isteka tehničkog mandata Abazovićeve vlade, po skraćenom postupku stiče status crnogorskog državljanina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.