Gradski hor Jadran izveo koncert posvećen hrvatskim autorima: Pitanje repertoara i identiteta hora u fokusu

0

Gradski hor Jadran iz Tivta priredio je u ponedeljak 12.08. koncert u Centru za kulturu Tvat koji je privukao značajnu pažnju lokalne zajednice. Program koncerta bio je posvećen isključivo hrvatskim autorima, a jedan od najzapaženijih momenata bila je izvedba pjesme „Zvona moga grada“, poznatog hrvatskog pjevača Vice Vukova. Ovaj događaj otvorio je raspravu među građanima Tivta o tome kakav repertoar treba da ima hor koji nosi titulu gradskog hora.

Vice Vukov, čija je pjesma „Zvona moga grada“ izvedena na koncertu, bio je istaknuta i kontroverzna ličnost u istoriji Hrvatske i bivše Jugoslavije. Još za vrijeme komunističke Jugoslavije, Vukov je okarakterisan kao hrvatski nacionalista. Bio je aktivni član Hrvatskog proljeća, zajedno s Ljudevitom Jonkeom, Franjom Tuđmanom, Markom Veselicom i Šimom Đodanom, pokreta koji se zalagao za veću autonomiju Hrvatske unutar Jugoslavije. Njegova politička angažovanost nastavila se i nakon raspada Jugoslavije, kada je pristupio Hrvatskoj narodnoj stranci, a zatim i stranci Hrvatskih nezavisnih demokrata.

Nakon bogate političke karijere, Vukov je postao veleposlanik Republike Hrvatske u Švajcarskoj, a kasnije se vratio u Hrvatsku gdje je od 2003. kao predstavnik liste SDP-a, ušao u Hrvatski sabor, čime je dodatno učvrstio svoju ulogu u političkom životu Hrvatske.

Repertoar za sve građane ili uska specijalizacija?

Jedna od glavnih teza u diskusiji koja se razvila nakon koncerta odnosi se na to da li gradski hor, kao institucija koja nosi titulu „gradskog“, treba da ima repertoar koji uključuje sve građane Tivta. Tivat je grad bogate multikulturalne baštine, gdje žive pripadnici različitih etničkih i kulturnih zajednica. U tom smislu, neki smatraju da gradski hor treba da odražava tu raznolikost i da u svom repertoaru uključuje djela autora različitih nacionalnih i kulturnih pozadina. Ovakav pristup bi omogućio horu da bude reprezentativan za sve građane, te da služi kao most između različitih zajednica.

S druge strane, drugi smatraju da je potpuno legitimno da hor, ako se već specijalizovao za određeni repertoar, promijeni ime tako da simbolizira isključivo narod čiji program izvodi, u ovom slučaju Hrvate. Ovaj pristup ne bi umanjio vrijednost hora, već bi omogućio jasnije predstavljanje kulturnog identiteta koji hor njeguje. U skladu s tim, naziv hora bi mogao da se promijeni kako bi odražavao tu specifičnost, što bi omogućilo precizniju komunikaciju o njegovom kulturnom opredjeljenju.

Osvrt na koncert i reakcije

Izvedba pjesme „Zvona moga grada“ izazvala je posebnu pažnju publike. Vice Vukov je u istoriji bio kontroverzna ličnost, zbog svojih političkih stavova i nacionalne orijentacije. Iako pjesma nosi jaku emotivnu i nostalgičnu notu za mnoge Hrvate, ona istovremeno evocira složene osjećaje kod onih koji se sjećaju perioda komunističke Jugoslavije, kada su nacionalni identiteti bili često potiskivani u ime bratstva i jedinstva.

Reakcije publike i građana Tivta nakon koncerta bile su podijeljene. Dok su neki pozdravili izbor repertoara kao način očuvanja i promovisanja hrvatske kulturne baštine, drugi su izrazili zabrinutost zbog potencijalnog isključivanja drugih kulturnih identiteta koji su takođe prisutni u Tivtu.

Zaključak

Debata koja se otvorila nakon koncerta gradskog hora Jadran ukazuje na dublja pitanja identiteta i inkluzivnosti u multikulturnoj sredini poput Tivta. Bilo da hor ostane pri trenutnom repertoaru ili odluči da promijeni svoje ime kako bi bolje odražavao svoj kulturni fokus, važno je da se ove odluke donose u dijalogu sa zajednicom, uz poštovanje prema svim građanima Tivta.

Ova situacija predstavlja primjer izazova s kojima se suočavaju kulturne institucije u multikulturnim društvima, gdje je balansiranje između očuvanja specifičnih kulturnih identiteta i promovisanja zajedničkih vrijednosti često delikatan zadatak.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.