Hovenijer: Otvaranje mosta u Mitrovici moglo bi da ugrozi bezbjednost vojnika NATO-a ; Kurti i njegova Vlada stavljaju SAD pred izazove

0

Ambasador SAD na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utiče na bezbjednost vojnika Natoa, uključujući i američke vojnike.

On je istakao da bi to moglo dovesti do nasilja i stvoriti druge probleme, te da se razgovori o tome vode sa Vladom tzv. Kosova već mjesecima.

– Sjedinjene Američke Države čvrsto vjeruju da ovo nije vreme da se most ponovo otvori za saobraćaj vozila. Dozvolite mi da razjasnim jednu stvar. Vjerujemo da most u krajnjoj liniji treba da bude otvoren za saobraćaj vozila, i to je, kako ste rekli, dio dijaloga uz posredovanje Evropske unije i oko toga je postignut dogovor. Ali tražili smo od Vlade (Kosova) da ne nastavi u ovom trenutku. To nije bio samo zahtjev SAD, u razgovoru o tome sa premijerom Kosova su mi se pridružile i moje kolege iz zemalja Kvinte. Razlog za to je što vjerujemo da postoji stvarni rizik povezan sa preduzimanjem ove akcije upravo sada, i vjerujemo da ovaj rizik povećava prijetnje, to bi moglo dovesti potencijalno do nasilja i stvoriti druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbjeđivanju mira i bezbjednosti na Kosovu.  Tako da je naš zahtjev Vladi, a mi vodimo ove razgovore već nekoliko mjeseci, bio je – molimo vas, nemojte sada da predzimate ovu akciju. Radite sa nama. Želimo da pomognemo u stvaranju uslova u kojima bi se to moglo dogoditi. Ali, ne vjerujemo da je sada taj trenutak – poručio je Hovenijer.

Na pitanje da li SAD smatraju Aljbina Kurtija partnerom, američki diplomata odgovara:

– Iz perspektive vlade Sjedinjenih Država, mogu da kažem da su nas premijer Kurti i njegova Vlada stavljali pred izazove na određeni način. Postoje neke oblasti u kojima imamo dobro i blisko partnerstvo. Zajedno smo uradili neke važne stvari u unapređenju kosovske ekonomije, u pokušaju da pomognemo u stvaranju ekonomskog sistema koji donosi veći prosperitet građanima Kosova. Ostvarili smo stvarni napredak sa vlastima Kosova u pomaganju prilično novim institucijama vlasti da budu efikasnije u tom poslu i da pružaju bolje usluge građanima, posebno u oblasti vladavine prava. Ali, po ovim pitanjima, moram da kažem, bili smo izazvani od strane premijera i njegove vlade. I moram da kažem da kvalitet našeg partnerstva nije ono što bismo se nadali po nekim od ovih pitanja vezanih za to kako on postupa sa sjeverom i kako on vodi dijalog. Nisam samo ja u pitanju. Ne tako davno, u posjeti Kosovu je bio i jedan državni podsekretar koji je govorio o potrebi i našoj nadi za boljom koordinacijom i saradnjom. O tome je javno govorio naš pomoćnik državnog sekretara za Evropu Džejms O’Brajen – kazao je Hovenijer.

On je kazao da u SAD nema mnogo entuzijazma po pitanju lobiraja za članstvo tzv. Kosova u različitim međunarodnim organizacijama.

– Nisam video mnogo entuzijazma u podršci naporima ove vlade sada za nova članstva u međunarodnim organizacijama. Uložili smo prave napore u Savet Evrope, ali Kosovo tada nije bilo voljno da preduzme korak koji su evropski partneri, kao i mi, tražili od Kosova, a to je da podnese nacrt statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. – poručio je Hovenijer i dodao:

– Veoma brinem da će put Kosova u Evropsku uniju, zahtjev Kosova i aktuelna prijava za status kandidata, efikasna i potpuna primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u velikoj mjeri ide u korist Kosova, brinem da će stav Kosova negativno uticati na sve to. Moj njemački kolega je prošle nedelje govorio o tome kako se sam pristupni put može staviti u fioku ili zazmrznuti. EU govori o dodatnim mjerama. Veoma se nadam da nema dodatnih mjera, ali to u velikoj mjeri zavisi od Vlade Kosova i od toga u kojoj mjeri će zaustaviti ove vrste akcija na koje smo dosledno upozoravali i početi da djeluje u partnerstvu sa nama i našim evropskim partnerima na način na koji smo to dosledno tražili. Slažemo se da je ovo teško. Slažemo se da su na dnevnom redu teške stvari – kazao je Hovenijer.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.