Ambasador SAD u Prištini: Otvaranje mosta preko Ibra može stvoriti mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema za lokalnu zajednicu i za vojnike Kfora

0

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo povećati bezbjednosne rizike i stvoriti mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema, kako za lokalnu zajednicu, tako i na vojnike Kfora.MOŽE

“Smatramo da ovaj rizik povećava prijetnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbjeđivanju mira i bezbjednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbjednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu, rekao je Hovenijer, prenosi Koha.

On je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija uzeti u obzir ove zabrinutosti i razmotriti ih.

Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio da bi bilo kakva odluka o eventualnom otvaranju mosta na Ibru trebalo da bude donijeta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

„U poslednjih nekolko dana, vrlo jasno smo iznijeli svoj stav kolegama na Kosovu na više nivoa, na više načina i preko mnogo partnera. Nije samo EU, već u osnovi svi međunarodni partneri Kosova govore administraciji u Prištini da se ne angažuje u ovoj seriji kontraproduktivnih, negativnih, jednostranih i nekoordinisanih koraka. Nadamo se da će konačno čuti poruku i spriječiti nas da moramo da razmatramo kakve ćemo mjere razmatrati da preduzmemo kao odgovor, ako se situacija ne promjeni”, rekao je Stano.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.