Mladi Evrope: Dan Mladih u svijetlu istorijskih koraka Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija

0

“Crnogorska omladina ovogodišnji Dan mladih dočekuje u optimizmu da će Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija preobraženjem sistema obrazovanja trajno približiti njihov društveni položaj evropskom prosjeku”, saopštili su iz omladinske organizacije Pokreta Evropa sad!, povodom Dana mladih.

Kakos u istakli, samo konkretni rezultati i uspjesi mogu uliti nadu mladima da je Crna Gora pravo mjesto za karijerno i životno ostvarenje.

“Zato nam je veliko zadovoljstvo što i na današnji dan možemo istaknuti najnovije rezultate Ministarke Anđele Jakšić-Stojanović i njenog ministarstva. Usvajanje Strategija razvoja visokog obrazovanja i naučnoistraživačke djelatnosti, kao i rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju, su najnovije sistemske promjene neophodne za dalji razvoj obrazovnog sistema Crne Gore. Uz dosadašnje rezultate u rješavanju dugogodišnjih problema u srednjoškolskom obrazovanju, najavljena kupovina novog studentskog doma, prvog nakon više decenija, kao i rekonstrukcija postojećeg Plavog dvora, donijeće prijeko potrebne promjene studentima kroz poboljšanje uslova studiranja”, kazali su u saopštenju i dodali:

“Imajući u vidu globalno uzrokovanu inflaciju reflektovanu u povećanim troškovima života, ne sumnjamo da će Ministarstvo pokrenuti pitanje poboljšanja socioekonomskog položaja mladih kroz uvećanje iznosa kredita, stipendija, pripravničkih naknada i kreiranje drugih podsticajnih mehanizama”.

“Proces “odliva mozgova” je duboko ukorijenjeni sistemski problem, za koje ne postoji instant rješenje, već ono zahtijeva implementaciju velikog broja strateških i dugoročnih politika. Vršnjacima čestitamo Dan mladih vjerujući da zajedno entuzijazmom i odlučnošću moramo raditi na poboljšanju našeg položaja, kako bismo gradili Crnu Goru iz Crne Gore!”, zaključuju iz omladinske organizacije Pokreta Evropa sad!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.