Kancelarija za KiM: Monstruozni teroristički akt u Goraždevcu ostaje neizbrisiva mrlja međunarodne misije

0

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da zločin u Goraždevcu počinjen prije 21 godinu, kada je ubijeno dvoje, a ranjeno četvoro srpske djece, ostaje neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na posleratnom Kosovu i Metohiji.

Tog 13. avgusta 2003. godine, dok su se kupali u rijeci Bistrici, rafalima iz vatrenog oružja, ubijeno je dvoje, a ranjeno četvoro srpske djece – živote su izgubili Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13), Bogdan Bukumirić (14) i Đorđe Ugrenović (20).

Kancelarija podvlači da je činjenica da 21 godinu taj „monstruozni teroristički akt“ nije dobio sudski epilog, a da je zatvaranjem istrage o stradanju srpske djece, ali i mnogih drugih naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji, učinjen grijeh protiv čovječnosti, i da je demokratski svijet , bez stida, kapitulirao pred ideologijom mržnje i terorizmom.

„Za nama je više od dvije decenije tugovanja za nastradalom srpskom djecom u Goraždevcu i isto toliko godina uzaludnog očekivanja i nade da će taj zločin biti rasvijetljen, a zločinci privedeni pravdi“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su djeca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u godinama nakon dolaska međunarodnih snaga u našu južnu pokrajinu.

„Oni su ujedno i žrtve sulude ideologije mržnje, koja je usmjerena prema čitavom srpskom narodu, njegovom trajanju, istoriji i kulturi na teritoriji Kosova i Metohije i nažalost ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne pristalice i političke sponzore u Prištini. Počinioci ovog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da vreme ideologija mržnje i zla mora ostati zauvjek za nama“, naglašava Kancelarija.

Ističe se da uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim pritiscima, Srbi u Goraždevcu opstaju na svojoj zemlji, čuvajući grobove svoje nastradale djece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji.

„Država Srbija će nastaviti da im pomaže svim raspoloživim sredstvima da opstanu na svojim ognjištima i da očuvaju srpsko ime, koje na kosmetskoj zemlji, u kontinuitetu postoji vijekovima, što niko izbrisati ne može“, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Parastosom obiljeležena godišnjica ubistva srpskih dječaka u Goraždevcu

Parastosom koji je na groblju ispred Hrama Svetom proruku Jeremiji u Goraždevcu, u prisustvu rodbine, prijatelja, mještana, kao i predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju služio vladika raško – prizrenski Teodosije, danas je obiljeležena 21. godišnjica od svirepog ubistva dvojice srpskih dječaka Panta Dakića i Ivana Jovovića, koji su stradali dok su se drugarima kupali na rijeci Bistrici.

Vladika raško – prizrenski Teodosije poručio je da koliko god nam je teško da se rastajemo od svojih najmilijih, toliko imamo utjehu i nadu da su oni sada na mnogo ljepšem mjestu.

„Mi smo mi blagosloven narod Božiji, kada u ovo vrijeme možemo da Gospodu prinesemo ono što je najljepše i najčistije, a to su nevine žrtve. Svaki hrišćanin koji nije spreman žrtvi iz ljubavi Hristove verujući u život večni, on nije dobar hrišćanin. Molitveno smo se sjetili naše djece koji su stradali i gospodu prinjeli ono što možemo, a to je molitva za postradale Ivana i Pantu i za sve nevino postradale, da im Bog podari večni život i carstvo nebesko“, rekao je vladika Teodosije.

Otac ubijenog Panta Dakića, Milisav izjavio je da je to zločin koji se nije desio slučajno, dodajući da ga niko od međunarodnih predstavnika nije posjetio od momenta kada je istraga prekinuta.

„Niko ne dolazi osim vas novinara na današnji dan, sjutra se sve završava kao da ništa nije bilo. Deset godina niko nije došao ni da obiđe, ni da pita, tako se to završava“, rekao je Milisav Dakić.

Tog dana je na reci bilo troje Milisavove djece.

„Dva sina i ćerka. Ovaj mlađi sin se nijednog momenta nije odvajao od Panta, nije htio da ga ostavi, dok je ćerka bježala. Ja sam Panta uzeo u ruke, vodio sam ga u bazu gde nisu htjeli da nas prihvate. Nakon toga smo otišli u pećku bolnicu gdje su nas dočekali aplauzima, veličanstven doček, kao da smo išli na svadbu. Vrlo brzo je Panto umro“, dodao je Milisav Dakić.

Predstavnici kancelarije Vlade za Kosovo i Metohiju položili su vijence na grobove stradalih dječaka.

Pomoćnik direktora Kancelarije Borislav Tajić podsjetio je da je ovaj zločin jedan od najtežih koji se dogodio od dolaska međunarodih predstavnika na Kosovo i Metohiju, naglasivši da su ubijeni dječaci simbol mučeništva i stradalaštva srpskog naroda na prostoru KiM.

„Nepojmljiv je bol roditelja, braće i sestara, teško je naći reči utjehe zbog bezrazložno ugašenih mladih života Pante i Ivana koji su tek zakoračili u život. Ubijeni su ne zato što su imali ikakvu krivicu već zbog toga što su bili Srbi na svojoj zemlji, na Kosovu i Metohiji“, rekao je Tajić koji je pozvao međunarodnu zajednicu da procesuira sve ovo što se desilo u Goraždevcu i sve ono što se desilo na KiM.

Nakon napada, istražitelji UNMIK-a saopštili su, da je nepoznat broj lica otvorio rafalnu vatru iz „kalašnjikova“ na grupu djece i mladih Srba iz Goraždevca, pri čemu je ispaljeno 87 metaka.

Za zločin do sada niko nije odgovarao, a pošto osumnjičenih nije bilo Euleks je zatvorio istragu 2010. godine, sa mogućnošću da bude ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.