Zemlje BRIKS-a uspješno koriste nacionalne valute, više ne pridaju veliki značaj dolaru

0

Zemlje članice BRIKS-a prestale su da pridaju veliki značaj dolaru, uspješno koristeći nacionalne valute, izjavio je Samip Šastri, zamjenik predsjednika indijske nevladine asocijacije za podršku razvoju ekonomskih veza „Privredna i industrijska komora BRIKS-a“.

„Mislim da će do dedolarizacije doći vrlo brzo. Već smo počeli da trgujemo u rubljama, rupijama, juanima – u sopstvenim valutama. Više ne pridajemo toliki značaj dolaru. I verujem da je za svaku zemlju važno da ne zavisimo ni od jedne valute. Moramo da zavisimo od sopstvene valute, da je jačamo i razvijamo našu ekonomiju“, rekao je on.

Kako je istakao ekspert, on se ne slaže sa tvrdnjama da su zapadne zemlje najjače ekonomije sveta. Prema njegovim riječima, vektor ekonomske moći se pomjera sa Zapada na globalni Jug.

„Ako pogledate samo Rusiju, Indiju i Kinu, mi smo veoma, veoma jaki u ove tri ekonomije u porastu. Indija je postala peta najveća svjetska ekonomija, što dokazuje da su sopstvene sile sada od suštinskog značaja“, rekao je on.

„A ako pogledate sankcije, Rusija je za dvije godine postala najbolji primjer samopouzdanja. Ruska proizvodnja zadovoljava sve njene potrebe. I sama ruska ekonomija doživljava kontinuirani rast“, naglasio je Šastri.

„Zemlje BRIKS-a su veoma udaljene jedna od druge sa geografske tačke gledišta, ali uprkos tome imamo veoma stabilan strateški rast. I to se mora uzeti u obzir“, zaključio je on.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.