Kfor: Nastavljamo da sprovodimo svoj mandat u skladu sa Rezolucijom UN 1244

0

Misija Kfor saopštila je da je stalno prisutna na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i da redovno sprovodi patrole u okolini mosta, kako bi obezbjedila stabilnost i bezbjednost svih lokalnih zajednica.

Kfor je tako odgovorio Tanjugu na pitanje zbog čega su pojačane patrole Kfora na glavnom mostu preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici i ponovio da neće oklijevati da se pozabavi bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbjednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje mandata UN.

„Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan sve vrijeme. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko rijeke Ibar moraju biti donijete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji mi u potpunosti podržavamo. Nikada nećemo spekulisati o bilo kakvim hipotetičkim scenarijima. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999. godine – da doprinosi bezbjednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Djeluje kao treći bezbjednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni“, navodi se u saopštenju Kfora.

Prethodno je objavljeno da su na glavnom mostu preko Ibra od danas preijpodne primjetne  veće snage Kfora, i da su se u prethodnom periodu na mostu uglavnom nalazila dva vozila karabinjera, a da je od danas preijpodne primjetno više vozila nego uobičajeno.

Pored Kfora, primjetna su i vozila Euleksa, kao i policijski auto, a na mostu su i radnici, koji nastavljaju uređivanje započeto prije nekoliko dana.

Glavni most na Ibru dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci, i sjeverni deo, u kome 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni deo grada gdje žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, Oebs, Euleks, Kfor, Amerika navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.

Podsjetimo, prošle sedmice na hiljade građana okupilo se na Trgu braće Milić u Sjevernoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.Tom prilikom uhapšeni su srpski političari, lideri Srpske Demokratije Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković.

Privremene institucije u Prištini su ovim protivpravnim potezima dodatno otežale položaj Srba na KiM, nakon što su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.

(Kosovo onlajn)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.