Albanci zakukukali na protestu u Bujanovcu: Beograd neće da nas integriše, najdiskriminisanija smo zajednica u Evropi

0

Albanski političari poručili su danas u Bujanovcu na protestu protiv diskriminacije koju nad njima, kako kažu, vrši država Srbija, da više neće da ćute dok albanska zajednica trpi represiju. Oni su zatražili od međunrodne zajednice da izvrši pritisak na Srbiju kako bi ispunila zahtjeve Albanaca, ali i najavili nove proteste.

“Ovdje smo zato što Vlada u Beogradu ne priznaje naša prava, ne priznaje naše diplome, pasivizira naša prebivališta, neće da nas integriše”, rekao je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi.

Prema njegovim riječima, srpska vlast krši temelje Evropske unije, čiji predstavnici su posrednici u postizanju tri sporazuma od 2001. godine.

“Zašto se dešava ova diskriminacija? Zato što su se jučerašnji piromani pretvorili u današnje vatrogasce. Beograd igra sa duplim standardima. Bez simetrije u pravima nema stabilnosti. Neki evropski centri, nažalost, gledaju na Srbiju kroz prste”, rekao je on.

Ova praksa se mora prekinuti, naglasio je, dodajući da Albanci traže posvećenost zemalja Kvinte i drugih međunarodnih mehanizama u vršenju pritiska na Srbiju da ispuni njihove, kako je rekao, legitimne zahtjeve.

Okupljeni na trgu u Bujanovcu nosili su zastave Albanije i SAD i transparente na kojima su bili ispisani zahtjevi, poput „stop pasivizaciji“, „hoćemo udžbenike na albanskom“.

Predsjednik Nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutfiu rekao je na skupu da su Albanci najdiskriminisanija zajednica u Evropi.

Na kraju skupa pročitana je deklaracija kojom se od vlasti u Beogradu zahteva sprovođenje i poštovanje tri do sada potpisana sporazuma između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, sa posebnim akcentom na Plan od 7 tačaka iz 2013. o integraciji Albanaca, prenose Bujanovačke.

Protest Albanaca protekao je mirno, bez incidenata.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.