Situacija na Kosmetu ponovo u fokusu javnosti: Intenzivirana uzurpacija elementarnih ljudskih i građanskih prava srpskom stanovništvu na sjeveru

0

Situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih dana opet je u fokusu javnosti. Kakva je trenutna situacija i prijeti li neka veća eskalacija bila je Tema Jutra Prve Crne Gore gdje su gostovali predsjednik Udružena raseljenih lica Kosmet Milenko Jovanović i Dejan Bošković iz Ujedinjene Crne Gore.

Jovanović je kazao da je na djelu intenzivirana uzurpacija elementarnih ljudskih i građanskih prava srpskom stanovništvu na sjeveru pokrajine.

„Imate taj trend nažalost napuštanja Sjevera Kosova zbog bezbjednosnih razloga. U poslednjih godinu ipo dana 15% ukupnog stanovništva u tom dijelu Srbije napustilo je Kosovo i Metohiju. Egzistenciju je zatražilo u centralnoj Srbiji i taj trend se kao što vidimo nastavlja. Za epilog jako napete situacije koju produkuje politika Aljbina Kurtija imamo i paljenje srpskih kuća. Postoji čitav spektar uzroka zbog čega Kurti i njegova vlada to rade u odnosu na srpsko stanovništvo. Kao osnovni uzroci jeste činjenica da se njima tamo primiču vanredni parlamentarni tzv. izbori. Nije nikakva tajna da on uživa ozbiljno povjerenje među albanskom populacijom a njegova politika monoetničkog Kosova i Metohije izgleda ima podršku“, kazao je on.

FOTO: Jovanović

 

Kurti međutim zna da dugoročno ne može voditi takvu politiku, tvrdi Jovanović i dodaje da je sve ovo u kontekstu izbora koji se očekuju u Americi i u kontekstu svega onoga što se dešava u Ukrajini i izvjesne ruske pobjede.

„Njemu je stalo da uvede državu Srbiju u sukob sa NATO paktom a NATO je tamo uzurpirao ovlašćenja Ujedinjenih nacija. NATO je taj koji je navodno garant mira i stabilnosti a od toga očito nemamo ništa“, kazao je Jovanović.

Dejan Bošković iz Ujedinjene Crne Gore navodi da je trenutna situacija takva da izgleda kao da ovo neće stati u uopšte.

FOTO: Bošković

 

„U jednom povratničkom mjestu kod Prizrena izgorjele su tri kuće povratnika. Međunarodna zajednica konstantno potencira povratak izbjeglog stanovništva a zatičemo takve situacije da vatrogasne službe kazne a neka tamo takozvana policija će napraviti uviđaj. Ovo je prva situacija koja se dešava a mi manje vidimo situaciju u enklavama medijski. Tamo se događaju nevjerovatni incidenti a međunarodna zajednica je konstantno sakrivala pogled od tih situacija. Što se Pošta tiče, nezamisliva je situacija koja se tamo dešava. Kao neko ko je redovno odlazio i u sjeverni i u južni dio, prosto je nezamislivo da dolazimo do takve situacije. KFOR dopušta da se dešavaju nezamislive stvari, maltretiranje srpskog stanovništva od strane specijalnih jedinica, a mi vidimo da su to pripadnici UCK“, kazao je Bošković.

Međunaordna zajednica samo skriva pogled, a nada se da će zvanični Beograd biti zvučniji po ovom pitanju.

Jovanović je kazao da hrabri činjenica da ljudi koji su izbjegli sa Kosmeta da u kosovskometohijskom duhu vaspitavaju djecu i da žele da se kad tad vrate.

„Ono što nije uspjela međunarodna zajednica vjerujem da će država Srbija uspjeti za nekoliko godina to da učini. Kao neko ko se vratio prije pet godina, vjerujem da život tamo ima perspektivu. Nikad nije bila aktuelnija misao velikana našeg prava Valtazara Bogišića koji je kazao da što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“, kazao je Jovanović.

Komentarišući most u Mitrovici Jovanović tvrdi da je Vučić prvi o tome govorio i ne sumnja da Beograd ima dobre obavještajne izvore.

„Kurti nesumnjivo planira da otvori most na Ibru za saobraćaj. Da razjasnimo. Taj most je za saobraćaj pješaka uvijek bio u funkciji, ali je taj most bio simbol otpora srpskog naroda prema okupatorima. Otvaranje mosta za saobraćaj bi predstavljalo prekretnicu u ukupnom odnosu koji je na ivici rata na sjeveru pokrajine. Srbima bi bila značajno ugrožena prava a pričamo sada prije svega o bezbjednosti. Ovdje bi imali nekontrolisane upade jer njihova policija ne bi bila garant sprovođenja reda i mira. Imali bi intenzivirano upadanje zvaničnih civila kroz srpska naselja i to bi narušilo prividan mir koji imamo tamo jer ta loša bezbjednosna situacija se manifestuje kroz hapšenja i podvale Srbima“, kazao je Jovanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.