Mladi Evropskog saveza: U Crnoj Gori glas mladih često ostaje nečujan, a njihovi problemi zanemareni

0

Na Međunarodni dan mladih, mladi Evropskog saveza skrenuli su pažnju na, kako su saopštili, ozbiljne izazove s kojima se suočavaju mladi u našoj zemlji.

Kako su naveli, u vremenu kada bi trebali biti motor promjena i napretka, oni se u Crnoj Gori suočavaju s problemima koji ih sputavaju u ostvarivanju njihovih potencijala i snova.

“‘Mladi su nada budućnosti’, rekao je Nelson Mandela, a ta nada ne smije biti ignorisana. Nažalost, u Crnoj Gori, glas mladih često ostaje nečujan, a njihovi problemi zanemareni. Donosioci odluka premalo pažnje posvećuju mladima, a posljedice su sve izraženije – masovno iseljavanje, osjećaj besperspektivnosti i povlačenje u apatiju”, kazali su mladi Evropskog saveza.

Ističu da je nezaposlenost među mladima alarmantno visoka – skoro svaki treći mladi čovjek u Crnoj Gori je nezaposlen.

“Stopa nezaposlenosti među mladima do 24 godine iznosi čak 40.3 odsto, što je daleko iznad evropskog prosjeka. Još poraznija je činjenica da 26.8 odsto mladih, uzrasta od 18 do 24 godine, živi u riziku od siromaštva”, dodaju u saopštenju.

Ukazuju da obrazovni sistem, koji bi trebao biti temelj napretka, ne odgovara potrebama savremenog tržišta rada.

“Mladi u Crnoj Gori osjećaju da ih obrazovanje ne priprema adekvatno za buduće izazove. Nedostatak praktične nastave, savremenih tehnologija i nastavnih metoda zasnovanih na kritičkom mišljenju, onemogućava ih da steknu vještine potrebne za konkurentnost. Reformisani i modernizovani obrazovni sistem mora biti prioritet kako bi mladi imali šansu da ostvare svoje potencijale”, rekli su u saopštenju.

Posebno, dodaju, zabrinjava trend odlaska mladih iz zemlje.

“Crna Gora gubi svoje najperspektivnije ljude, one koji su u procesu obrazovanja, i koji u tuđini traže bolji život, sigurnost i prilike. Ovo masovno iseljavanje ima katastrofalne posljedice po našu zemlju, i hitno zahtijeva promjene koje će mladima pružiti razloge da ostanu”, saopštili su mladi Evropskog saveza.

Takođe, navode, moramo se suočiti s činjenicom da su mladi u Crnoj Gori sve manje zainteresovani za politiku, jer vjeruju da njihov glas nema težinu.

“Ovo je rezultat dugotrajnog ignorisanja njihovih potreba i mišljenja od strane političkih elita. Međutim, da bi društvo napredovalo, moramo obnoviti povjerenje mladih u institucije i uključiti ih u procese donošenja odluka. Stoga pozivamo na hitne i efikasne reforme u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, kao i na stvaranje prostora u kojem će se glas mladih čuti i uvažavati. „Nijedna generacija ne može tražiti pravo na budućnost, ako ne sluša glas mladih,“ rekao je Robert Kennedy, i vrijeme je da u Crnoj Gori poslušamo taj glas. Na Međunarodni dan mladih, pozivamo sve relevantne aktere da zajedno radimo na izgradnji društva koje će mlade staviti u fokus, jer je to jedini način da osiguramo svjetliju budućnost za sve nas”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.