Lekić: Ne obazirem se na jalove napade, ponosan sam na svoj rad u Rudniku uglja!

0

Višegodišnja medijska hajka koja ima za cilj isključivo moju profesionalnu i ličnu diskreditaciju – i ništa više od toga, nedavno je kulminirala u dramatičnom, tendencioznom i amaterskom odnosu koncerna Vijesti prema poslovanju Rudnika uglja AD Pljevlja u periodu kada sam obavljao funkciju izvršnog direktora.

Ovo je kazao predsjednik Borda direktora Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.

„Iza ove besprizorne medijske harange, u kojoj su krajnje nestručno i selektivno analizirani određeni segmenti poslovanja našeg industrijskog giganta, očigledno, stoji potreba da se izvrši pritisak na Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Državnu revizorsku instituciju (DRI) – organe koji su, ionako, već sproveli istragu o zakonitosti poslovanja RUP. Međutim, ovaj jalovi pokušaj da se javnosti servira utisak kako su kadrovi Nove srpske demokratije, eto, kriminalci, lopovi ili šta već ne, te da ljudima koji dolaze iz ove političke organizacije nema mjesta u izvršnoj vlasti, biće razbijen u paramparčad kao i svi prethodni“, kazao je Lekić.

On navodi da je nebrojeno puta isticao ono što poručuje i sada – jedva čeka izvještaj nadležnih državnih institucija koje i ovoga puta poziva da što prije iznesu zaključke o poslovanju Rudnika uglja.

„Neka ne ostane ništa skriveno, sve na vidjelo, jer sam i više nego ponosan na svaki dan proveden u Rudniku uglja. Ponosan sam zbog rekordnih rezultata u proizvodnji uglja i otkrivke. Ponosan sam zbog rekordnih finansijskih bilansa. Ponosan sam što smo obnovili mehanizaciju. Ponosan sam na profesionalni odnos mojih kolega prema svojim radnim zadacima. Ponosan sam zbog uspostavljanja saradnje sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ponosan sam što sam otvorio značajan broj radnih mjesta, što sam podmladio radni kolektiv, čime smo dobili novu vrijednost koja je već dala vrhunske proizvodne i poslovne rezultate. Ponosan sam na sprovedenu rekultivaciju zemljišta, na sve zasade ljekovitog bilja koji su oplemenili hektare površine. Ponosan sam na sve donacije koje sam dodijelio u skladu sa svojim nadležnostima, i što sam vodio računa da pomognem ljudima i organizacijama iz Pljevalja, a ne kao prethodnici, poput Predraga Boškovića, koji je višemilionska sedstva dao u razvoj podgoričkog sporta“, jasan je Lekić.

Nezavidno je u formatu saopštenja za javnost ići u dubinu i baviti se detaljnim analizama svakog segmenta poslovanja, pogotovo ukoliko sa druge strane imate ljude kojima rudarstvo nije uža specijalnost, kao što je to bio slučaj sa novinarom Vijesti koji je galamom i dramom otkrio samo da se radi o običnom laiku kome su urednici i poslodavci nacrtali cilj i metu, i trasirali pravac „novinarskog“ priloga, naveo je Lekić i dodaje da ovom prilikom poručuje da je i više nego zainteresovan da pred očima cijele javnosti raspravi o svim temama i da jednom za svagda stavi tačku na pitanja koja se tiču zakonitosti i kvaliteta poslovanja njihove kompanije.

„Jer, bespotrebno je raspravljati sa ljudima koji prave galamu zbog minusa u poslovanju u periodu kada se Termoelektrani Pljevlja (TEP), kao našem ubjedljivo najvećem korisniku usluga, ne isporučuje ugalj zbog produženog remonta iste. Uzaludno je objašnjavati ljudima da nabavka mehanizacije nije trošak, nego investicija bez koje je nemoguće funkcionisanje Rudnika uglja. Da li je laicima i „dušebrižnicima“ uopšte jasno da postoji ogromna razlika između eksploatacije 4.564.648 m3 čvrste mase otkrivke – koliko je eksploatisano primjera radi 2017. godine; i 9.220.846 m3 čvrste mase otkrivke – koliko smo eksploatisali 2023. godine? I, da li im je jasno da se takvi rezultati ne mogu postići sa izraubovanom mehanizacijom, praznim magacinima bez rezervnih dijelova i sa onim brojem radne snage koju nam je ostavio DPS establišment? Da li su svjesni da je za takvu, više nego duplo veću razliku u eksploataciji otkrivke, neophodna nova, ispravna i efikasna mehanizacija i veći broj radnika? Shvataju li oni, uopšte, šta je otkrivka? Nadalje, kako da polemišem sa ljudima o potrebi zasada ljekovitog bilja i rekultivaciji zemljišta, kada isti govore kako je, eto, Interna revizija označila agrotehničku rekultivaciju kao neprofitnu djelatnost, iako Interna revizija, odnosno organizaciona jedinica Tim za internu reviziju koja postupa u skladu sa Zakonom o reviziji i Zakonom o upravljanju unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, uopšte ne vrši analizu opravdanosti rada Službe za rekultivaciju, niti interna revizija ima nadležnost za davanje takvih mišljenja i preporuka? Ideja o sadnji ljekovitog bilja jeste moja ideja, i na nju sam i te kako ponosan, ali zasade ljekovitog bilja su odobrili i Odbor direktora Rudnika uglja, kao i Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore, tj. Skupština akcionara, koja je dala saglasnost na izmjenu Statuta Rudnika uglja, čime je uvršćena djelatnost proizvodnja ljekovitog bilja. Polemiku na ovu temu ćemo nastaviti kada novinar Vijesti pokaže studiju koja dokazuje da je sadnja ljekovitog bilja nemoguća u Pljevljima zbog, tobož, nepovoljnih klimatskih uslova, jer je isti iznio takvu tvrdnju“, zaključio je Lekić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.