Miličić: Pomiriteljska politika NSD oslanja se na gandijevske misli dr Jovana Raškovića

0

„Danas, kada širom zemaljske kugle bukte ratne stihije i kada u gotovo svim medijima naslovne strane zauzimaju strahote stradanja u Ukrajini i na Bliskom Istoku i kada se nerado prisjetimo da se na mikroplanu isto dogodilo i u bivšoj Jugoslaviji 1991. godine, neophodno je da osvježimo svoje pamćenje da je i u tom zlom vremenu postojao jedan čovjek čija je politika tih dana bila mir i suživot među različitim narodima, odnosno upravo ono što Nova srpska demokratija snažno zastupa i promoviše u Crnoj Gori. Govorim o doktoru i akademiku Jovanu Raškoviću, osnivaču Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj“, izjavio je portaparol Nove srpske demokratije, Mirko Miličić.

Miličić kaže da sve češće ovih dana raznorazni kolumnisti, politički analitičari, politikolozi, građanski aktivisti i brojni drugi ulažu velike napore ne bi li Novu srpsku demokratiju predstavili kao nešto što nije i kako bi na silu iskrivili njena ideološka načela, te održali lažnu sliku koju je osmislio bivši režim u svom nastojanju da Crnu Goru drži u konstantnom strahu od „unutrašnjih i spoljnjih neprijatelja“.

„Na veliku žalost svih gorepomenutih, naša djela govore mnogo više od njihovih neistinitih riječi i konstrukcija, i evidentno je da politika pomirenja za koju se zalaže Nova srpska demokratija na čelu sa predsjednikom Andrijom Mandićem, daje rezultate koje očekuju građani Crne Gore“ , kaže on.

Miličić ističe da je gore pomenuta grupa raznih dušebrižnika, koja je u prošlosti u jednom ili drugom obliku podržavala pogubnu i pogrešnu politiku bivšeg režima, u svom neprekidnom pominjanju tih nesrećnih devedesetih godina i naporima da našu stranku veže za sve njihove negativne aspekte, posebno kada se uzmu o obzir neke skorije odluke jedne susjedne države, vješto preskače i izostavlja lik i djelo Jovana Raškovića, jer su svjesni da njegova načela i politika koju je zastupao u potpunosti ruše njihov iskrivljeni koncept.

„Kao svojevrsni srpski Gandi, Rašković se u tom ludom vremenu, dok se svud oko njega zveckalo oružjem, na svaki njemu dostupan način borio i trudio da sačuva svoj narod i mir o kojem se tada najmanje govorilo. Za razliku od svih glavnih aktera tog vremena, doktor Rašković je svoja načela vječno obilježio jednom rečenicom obraćajući se krajiškim Srbima – „Ja neću da budem i nisam vaš vođa, već sam sluga srpskog naroda“ . Lik i djelo doktora Raškovića možda je najbolje okarakterisao Dobrica Ćosić, rekavši da je „u bezdušnu politiku unio dušu, a u nacionalnu ideologiju humanizam“. Rašković je u tom vremenu kada je malo ko slušao onog sa druge strane, unio jednu dozu senzibiliteta, ističući da razumije potrebe i ostalih naroda, ne samo Srba, suprotstavljajući se šovinizmu upućenom srpskom narodu, koji i danas možemo svakodnevno vidjeti u raznim medijima u Crnoj Gori, ali i šire, jednim demokratskim i mirotvorskim pristupom“, naglasio je portparol NSD-a.

„Velika je tekovina, dragi građani, kada sa ove distance pogledamo devedesete, to što smo mi u Crnoj Gori, uprkos svim razlikama koje su postojale i koje i danas postoje, više puta sačuvali mir. Isto tako je izuzetno važno, da uzevši sve ovo u obzir, mi danas u našoj zemlji imamo političku organizaciju koja se bori za nacionalna pitanja srpskog naroda na sličan način kako je to u Hrvatskoj želio dr Jovan Rašković, razumjevši sve druge narode i tražeći zajednički jezik sa njima. Naravno, naša obaveza je utoliko veća, jer Srbi čine najmanje jednu trećinu, dok srpskim jezikom govori većina građana Crne Gore“, napominje on.

Miličić kaže da je veliki blagoslov što u našoj zemlji njegujemo različitost mišljenja i što smo, vjeruje, jednom za svagda uništili one destruktivne misli i ideje iz devedesetih godina, koje je prije par godina pokušao da potegne režim u nestajanju. Ako one i postoje, začaurene su u eho-sobama marginalnih organizacija i ljudi koji su se u potpunosti otuđili od naroda i njegovih želja. Neće poći za rukom raznim interesnim grupacijama da sruše politiku pomirenja koju promoviše naša stranka, jer to je najveća tekovina koja je uz slobodu osvojena 30. avgusta 2020. godine.

„Budućnost srpskog, ali čvrsto sam uvjeren, i svakog drugog naroda u Crnoj Gori je u pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti koju promoviše Nova srpska demokratija. Neka nam na tom putu svjetionik bude gandijevska misao dr Jovana Raškovića, a kao vječna opomena služi sve ono što se nažalost desilo kada su njegove ideje odbačene“, zaključuje on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.