Ne nazire se brzo rješavanje političke krize u Beranama

0
Kako trenurno stvri stoje sveukupna situacija u Beranama koja se tiče funkcionisanja lokalne uprave i trenutne političke krize mogla da da poprimi šavnički scenario.

Naime, iako Opština Berane već skoro dva mjeseca nema svog predsjednika, kako ni potpredsjednike, ne nazire se jasno kada bi lokalna uprava ponovo mogla da dobije svoje čelne ljude, niti kada će doći do raspisivanja novih izbora u ovom gradu.

Iz lokalne uprave niko nije htio da javno komentariše novonastalu situaciju i da govori o njenom ishodu. Iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) kazali su da se boje da se Opština Berane gura u potpunu anarhiju.

– Jasno je da kod vladajuće većine ne postoji volja da se ova situacija riješi novim izborima. Oni, poučeni Šavnikom, koristeći zakonske praznine i vršeći opstukcije, namjerno odgugovlače ovakvo stanje, jer znaju da gube povjerenje birača. Sa druge strane, državni organi ne pokazuju odlučnost da to prekrate, što Opštinu uvodi u totalnu anarhiju. Nije dobro što se i sa državnog nivoa, zbog određenih interesa pojedinih političkih subjekata, daje legitimitet ovakvom stanju. Ipak, nadam se da će Vlada shvatiti da ovu agniju mora da riješi što prije – kazao je za „Dan“ Ivan Radević, predsjednik beranskog Odbra SNP-a.

Podsjećamo, Skupština opštine nedavno nije postupila po preporukama Ministarstva javne uprave koje je naložilo da lokalni parlament, na osnovu predloga najmanje jedne trećine odbornika, sam sebi skrati mandat. Za tako nešto dat je rok od deset dana, ali u tom periodu nijedna politička partija nije dostavila predlog za skraćenje mandata, čime ni predjednik SO nije mogao zakazati traženu sjednicu sa ovom tačkom dnevnog reda.

 

Ne nazire se ni okončanje hitne sjednice koja je sazvana za 25. jun

Sjednica Skupštine opštine Berana, koja je po hitnom postupku sazvana 25. juna, na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu Odluke da se na mjesto predsjednika Opštine izabere Damjan Ćulafić još uvijek nije zvanično okončana. Sjednica je prekidana nekoliko puta. Poslednji put je prekinuta 12. jula zbog nedostatka kvoruma, jer se na sjednici nijesu pojavili odbornici vladajuće većine koju čine DF, Demokrate, Pokret Berane sad, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crne Gore. U skupštinskoj sali na početku zasijedanja našli su se samo odbornici opozicionih DPS-a i SNP-a.

U međuvremenu Ćulafić je, kao kadar Demokrata, izabran za ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Predsjednik lokalonog parlamenta Milun Rmuš još uvijek se nije oglasio kad će ova sjednica biti nastavljena, a nepoznanica je kako se ona u datim okolnostima može uopšte i okončati.

Iz Ministarstva javne uprave su nakon toga, onako kako to i Zakon o lokalonoj samoupravi nalaže, najavili da će uputiti predlog da Vlada naloži da se zakaže sjednica na kojoj bi ponovo odbornici u roku od deset dana trebali da izglasaju skraćenje mandata SO. Međutim, nigdje nije garantovano da se takva sjednica mora održati, jer jednostavno može da se desi, kao što se ovih dana može i čuti u Beranama, da obornici vladajuće koalicije ne dođu na skupštinsko zasijedanje, čime ne bi bilo kvorima za rad. U tom sličaju sasvim je diskutabilno kakav može da bude dalji potez državnih organa, jer u Zakonu o lokalnoj samoupravi piše „da se Skuština opštine može raspustiti (što podrazumijrva i imenovanje Odbora povjerenika), kada duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta“. To su ovih dana potvrdili i iz Ministarstva javne uprave, navodeći da se još uvijek nijesu stekli uslovi za uvođenje privremenih mjera u Opštinu Berane.

Na osnovu iznijetog logično je zaključiti da se privremene mjere u Opštini Berane, eventialno, mogu uvesti tek za pola godine, kad bi se i raspisali lokalni izbori. Takođe, postoje pojedina tumačenja pravnika, našta je ukazao i potpredsjednik Vlade Momo Koprivoca kada je nedavno boravio u Beranama, da se izbori u datim okolnostima ne moraju raspisivati jer bez obzora na sve preporike Ministarstva javne uprave, odbornici sadašnjeg saziva lokalnog parlamenta mogu u međuvremenu da naprave dogovor da oni na jednoj od narednih sjednica izaberu novog predsjednika Opštine.

Sa duge strane, u nalazu upravnog nazora, koji je prije dvadesetak dana potpisao čelnik Ministarstva javne uprave Maraš Dukaj, piše da je rok za izbor predsjednika Opštine Berane istekao 13. jula, i da su se stvorili uslovi za primjenu odredbi člana 66 stav 3 Zakona o lokalnoj samoupravi. Tim stavom je, kako se navodi, propisano da ako se predsjednik Opštine ne izabere u roku od 30 dana od prestanka mandata, na predlog Vlade ili trećine odbornika Skupština donosi odluku o skraćenju mandata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.