Beogradski Viši sud odlučio: Četvorici hrvatskih pilota sudiće se u odsustvu za ratne zločine na Petrovačkoj cesti

0

Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za ratne zločine, usvojilo je predlog Javnog tužilaštva za ratne zločine da se četvorici hrvatskih pilota sudi u odsustvu u predmetu „Petrovačka cesta – piloti“.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, rješenje o suđenju u odsustvu donijeto je 6. avgusta ove godine, a okrivljeni su piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović, kojima se optužnicom Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. godine, na teret stavlja izvršenje krivičnog dijela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 KZJ u saizvršilaštvu u vezi člana 22 KZJ“.

Protiv ovog rješenja, navodi se, dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rješenja.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Oni se terete za ratni zločin protiv srpskog stanovništva, zbog opravdane sumnje da su 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti.

Prema optužnici četvorica okrivljenih se terete da su prekršili Ženevsku konvenciju i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, koje je tada zaprežnim vozilima, traktorima i automobilima bježalo iz Hrvatske kroz Bosnu i Hercegovinu, kada je ubijeno 13 i ranjeno 24 civila.

Kada je marta 2022. godine podignuta optužnica protiv četvorice pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je ona „politički motivisana“ i da se, kako je naveo, Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću. Plenković je tada ponovio da će Hrvatska zaštiti optužene pilote.

„Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“, rekao je tada Plenković.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.