Alternativa Crna Gora: Skraćeno radno vrijeme kao put ka većoj produktivnosti (FOTO)

0

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila objava organizacije  Alternativa Crna Gora, koja zagovara uvođenje sedmočasovnog radnog vremena kao rješenje za povećanje produktivnosti i zadovoljstva radnika. Prema njihovom stavu, trenutni osmosatni radni dan često ne doprinosi efikasnosti, već stvara preopterećene radnike, naročito u privatnom sektoru.

U objavi se ističe da su mnogi radnici u Crnoj Gori, posebno u privatnim kompanijama, prinuđeni da rade mnogo više od propisanih osam sati dnevno, često i do 44-48 sati nedeljno. Zbog toga, mnogi radnici ostaju neispavani, iscrpljeni i demotivisani, što se direktno odražava na kvalitet njihovog rada. Umorni radnici postaju manje produktivni i skloniji greškama, što utiče na ukupno poslovanje kompanije.

Kada je riječ o radnicima u državnoj administraciji,  Alternativa Crna Gora navodi da oni najčešće efektivno ne rade ni tri sata dnevno. Zbog toga, smanjenje radnog vremena u ovom sektoru ne bi imalo negativan uticaj na njihovu produktivnost ili učinak, već bi možda čak moglo dovesti do bolje organizacije i efikasnosti.

Alternativa Crna Gora zaključuje da skraćivanje radnog vremena na sedam sati ne bi smanjilo produktivnost, već bi, naprotiv, moglo značajno povećati radni učinak. Prema njihovom mišljenju, odmoran i zadovoljan radnik je u stanju da postigne trostruko veći učinak u poređenju sa umornim i zapostavljenim radnikom.

Ovaj pristup radnom vremenu i produktivnosti sve češće postaje tema diskusija u Crnoj Gori, a skraćenje radnog vremena je takođe dio programa premijera Milojka Spajića, koji nastoji da poboljša ravnotežu između privatnog i poslovnog života radnika u zemlji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.