Ministarstvo finansija: Netačne tvrdnje „Vijesti“

0

Ministarstvo finansija reagovalo je na tekst „Vijesti“ pod naslovom „Niži porez na promet, ali skuplja registracija“.

U nastavku prenosimo saopštenje MF.

„Netačne su tvrdnje su da će se zbog poreza na upotrebu putničkih motornih vozila povećati cijena registracije vozila, jer nema osnova da dođe do toga, imajući u vidu da država ne namjerava da poveća visinu tog poreza za motorna vozila koja koristi veliki broj građana, a da će predmet razmatranja biti samo luksuzne kategorije vozila i plovnih objekata u skladu sa ovim zakonom.

Posebno ističemo da visina poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica nije mijenjana od 2009. godine, pa se povećanje cijena registracije u prethodnim godinama ne može dovesti u vezu sa ovom vrstom poreza. Napominjemo da je porez na upotrebu samo jedan od elemenata koji može uticati na cijenu registracije, a što nije bio slučaj u posljednjim godinama.

Ministarstvo finansija će u okviru sveobuhvatne poreske reforme predviđene Fiskalnom strategijom za period 2024 – 2027. godine raditi na unaprjeđenju Zakona o porezu na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, što će podrazumijevati u prvom redu pravedniji način oporezivanja među kategorijama koje su predmet oporezivanja u skladu sa ovim zakonom.

Prethodno navedeno će podrazumijevati balansirano poresko opterećenje među svim kategorijama za koje postoji poreska obaveza u skladu sa ovim zakonom, a podsjećamo da se pored motornih vozila oporezuju i motocikli, plovni objekti, vazduhoplovi i letilice.

Još jednom apelujemo na poslenike javne riječi da budu odgovorni i obazrivi prilikom informisanja javnosti imajući u vidu da neobjektivnim interpreiranjem se neosnovano uznemirava javnost“, naveli su iz MF.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.