Ništa od jedinstvene liste na izborima u Podgorici: Većina sa državnog nivoa ide u dvije ili tri kolone?

0

Iako je nakon rekonstrukcije 44. Vlade Crne Gore bilo indicija da će vladajuća većina sa državnog nivoa nastupiti sa jedinstvenom lilstom na vanrednim lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, do toga, prema saznanjima BORBE neće doći.

Naime, konstituenti izvršne vlasti će ići najvjerovatnije u dvije ili tri kolone.  Najrealnija je opcija da nastupe u dva tabora.

Prvi bi mogao sačinjavati kolicija Za budućnost Crne Gore, SNP i manje prosrpske stranke koje prema istraživanjima javnog mnjenja ne bi prošle cenzus. Kako saznajemo, SNP bi na izborima u Podgorici mogao da nastupi na zajedničkoj listi sa ZBCG-om, u narednom periodu bi trebali biti pokrenuti pregovori na tu temu.  Podsjetimo,  SNP je poslednjim lokalnim izborima u Glavnom gradu nastupao samostalno i ostao ispod cenzusa sa osvojenih 2,8 odsto glasova. Prema našim informacija  tu potencijalnu liste će predvoditi stranački kandidat.

Mogućnost stvaranja široke liste sa tradicionalnim partnerima najavio je juče odbornik koalicije „Za budućnost Podgorice“ i predsjednik Kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić.

– Svjesni smo da građani posebno cijene sposobnost političkog subjekta da okuplja i ujedinjuje ljude“, pa tako ne mogu isključiti mogućnost da ćemo, pored tradicionalnih partnera, nastupati i u široj koaliciji –  rekao Šušić.

Na drugoj strani, i pored brojnih nesuglasica u prvih nekoliko mjeseci funkcionisanja 44. Vlade, Pokret Evropa sad i Demokratska Crna Gora uveliko razmatraju mogućnost o koalicionom nastupu na izborima 29. septembra. Međutim, takav scenario još uvijek nije izvjestan. I ovu potencijalnu koaliciju, baš kao i onu na čelu sa ZBCG-om, ne bi predvodila nestranačka ličnost.

Da je sklapanje koalicionog aranžmana između PES-a i Demokrata daleko od završenog posla, saopštio je i odbornik Demokrata Branko Vuković.

Kako je istakao Vuković, podgorički odbor Demokrata još uvijek nije raspravljao o mogućoj predizbornoj saradnji sa PES-om.

– Takve odluke se donose na organima partije, na opštinskom odboru kada su u pitanju Demokrate. Međutim ,pošto mi još nismo imali opštinski odbor sa tom temom, nije se otvarala priča oko takvih aranžmana. Koliko znam, ni u PES-u se još nije govorilo konkretno o tom političkom aranžmanu na nivou Glavnog rada – poručio je Vuković za Radio Crne Gore.

Vanredni lokalni izbori u Podgorici raspisani su za 29. septembar, nakon što je 24. jula skraćen mandat lokalnom parlamentu.

Za raspuštanje lokalnog parlamenta glasale su opozicione partije Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska i Liberalna partija, kao i GP URA,  Pokret za Podgoricu lojalan predsjedniku države Jakovu Milatoviću i dio odbornika PzP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.