Pezeškijan Makronu: Iran zadržava pravo na odgovor na agresiju i ugrožavanje bezbjednosti

0

Teheran zadržava pravo da odgovori na agresiju i ugrožavanje bezbjednosti Irana, rekao je danas iranski predsejdnik Masud Pezeškijan u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

“Islamska Republika Iran smatra izbegavanje rata i pokušaj uspostavljanja mira i bezbjednosti u svijetu jednim od svojih osnovnih principa, ali u okviru međunarodnog prava nikada neće ćutati pred ugrožavanjem interesa i bezbjednosti zemlje“, upozorio je Pezeškijan.

On je takođe kritikovao “pasivno ponašanje“ SAD i drugih zapadnih zemalja nakon napada Izraela na iransku ambasadu u Damasku i ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, prenosi Irna.

Istakao je da “sve dok cionistički režim, uz političku, finansijsku, oružanu i medijsku podršku Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja, sprovodi genocid, zločin i teror, region i svijet neće vidjeti stabilnost, bezbjednost i mir“.

Pezeškijan navodi i da je Iran uvek igrao ulogu u uspostavljanju mira i bezbjednosti u regionu, ali da Izrael “svojim zločinačkim i terorističkim akcijama“ protiv Palestinaca pokušava da “izazove požar“ na Bliskom istoku.

Pozvao je Zapad da dokaže da teži miru u regionu tako što će povući podršku Izraelu i zaustaviti napade na Gazu.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.