Bulatović: Prethodni Savjet kroz nepotizam, koristoljublje i realizaciju ličnih interesa doveo Agenciju za sprječavanje korupcije na niske grane

0

Postoji nada da će nedavno izabrani Savjet Agencije za sprječavanje korupcije ispraviti nepočinstva prethodnika, koji su zbog ličnih interesa ovu važnu državnu instituciju doveli na koljena. Ohrabruje izjava novog predsjednika Savjeta Pavla Ćupića, koji kaže da će funkciju vršiti profesionalno, rekao je za ADRIA televiziju predstavnik Sindikata Agencije za sprječavanje korupcije Bulat Bulatović.

Bulatović navodi da je prethodni Savjet kroz nepotizam, koristoljublje i realizaciju ličnih interesa, Agenciju za sprječavanje korupcije doveo na niske grane.

“Loše je kada imate Savjet koji je tu samo iz lukrativnih motiva… On uopšte nije radio svoj posao. Bilo je tu i nepotizma, raznih rodbinskih relacija…. Tu su bili da bi zadržali pozicije. Samim tim, kad nemate kontrolni mehanizam, onaj ko je sklon kršenju zakona – može mu i biti”, dodaje on.

Smatra da se na izbor novog Savjeta dugo čekalo i zbog manjka volje političkih aktera.

“Predsjednik skupštinskog Odbora za antikorupciju Jevto Eraković pokušavao je da spasi ono što se spasiti ne može. Žargonski, čekao je da padne plafon, da se nešto desi kako bi opstala stara uprava i kako se ništa ne bi promijenilo. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je bio prinuđen da to ubrza”, naglašava Bulatović.

Dodaje da sada, nakon izglasavanja novog Savjeta, kojim predsjedava Pavle Ćupić iz Građanske alijanse, postoji nada da će se situacija popraviti.

“Biće pune ruke posla. Savjet će morati naporno da radi. Dobra je stvar što ne mogu i ne treba da rade ono što je bivši Savjet radio, odnosno nije radio… Imaju dobar uvid u to kako su oni radili, samo treba da se ne ponašaju tako i moći ćemo naprijed, da izvučemo Agenciju iz ovakvog stanja u kakvom jeste”, poručuje Bulatović.

Kako bi Agencija za sprječavanje korupcije bila funkcionalna u potpunosti, kaže, mora postojati dobra korelacija između Savjeta i Sindikata.

“U nama će imati konstruktivnog partnera, a naša uloga će biti da im pomognemo da se snađu, da se pročešljaju svi dokumenti koji se tiču bivšeg Savjeta i njihove relacije i korelacije koju su i dovele do ovakvog stanja, a imaju veze sa menadžmentom”, ističe Bulatović i zaključuje da se novi direktor Agencije za sprječavanje korupcije mora izabrati na osnovu validnih kvalifikacija, bez obraćanja pažnje na naciju ili političku pripadnost, kako bi ova važna državna institucija ispunila sve svoje zadatke, prenosi Adria.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.