NVO „Bivši radnici Vektra Boke“: Hoće da prevare radnike i zakinu državu za četiri miliona

0

Vlasnik manjinskog paketa akcija „Vektra Boke“ Danilo Matijašević obmanuo je javnost kada je izjavio da je ova kompanija u predstečajnom stanju oslobođena od isplate otpremnina bivšim radnicima tog društva, tvrdi Đorđe Rajak, predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“.

On je podsjetio da je Viši sud poništio odluku Osnovnog suda u Herceg Novom i presudio da je kompanija AD „Vektra Boka“ dužna da isplati radnicima otpremninu.

– Matijašević je to izjavio na sjednici novoizabranog i nelegalnog upravnog odbora kompanije. Matijašević je iznio neistinu da postoji pravosudna presuda za otpremnine. On je rekao da su radnici izgubili spor kad su u pitanju otpremnine, što je totalna neistina. Uvjeravam javnost da je na osnovu rješenja Višeg suda pod brojem 971/24 ukinuto rješenje Osnovnog suda Herceg Novi 5264- 22/19 od 9.1. 2024. godine i predmet vraćen istom sudu na ponovno suđenje – rekao je Rajak.

On je za „Dan“ kazao da je Viši sud u obrazloženju ukazao hercegnovskom Osnovnom sudu kako treba u ovom slučaju da se ophodi i dao uputstvo kako treba da postupi.

image

Odluka Višeg suda kojom se poništava odluka Osnovnog suda o isplati otpremnina

privatna arhiva
image

Rješenje kojim se zabranjuje promjena imovinskog statusa stećajnog dužnika

privatna arhiva
image

Odluka Apelacionog suda

privatna arhiva

Rajak je najavio da će nevladina organizacija na čijem je čelu podnijeti krivične prijave zbog nepoštovanje sudskih odluka protiv sudskog izvršitelja, brokera, Montenegroberze i Agencije za promet hartija od vrijednosti, koji su učestvovali u transakciji i omogućili Matijaševiću da njegova firma „Elena grupa“ nelegalno kupi 33 odsto akcija „Vektra Boke“.

Kako tvrdi Rajak, svi oni su odgovorni za nepoštovanje sudskih odluka jer su znali za rješenje Privrednog suda pod brojem 175/21 od 14.3 2023, po kojem se izričito zabranjuje bilo kakva prodaja, čak i bilo kakvo sudsko izvršenje preko sudskog izvršitelja, što je potvrdio Apelacioni sud, sa obrazloženjem da nema otuđenja imovine niti raspolaganja imovinom bez saglosnosti.

Po Rajokovim riječima, i novoizabrani Upravno odbor „Vektra Boke“ je nelegalan, jer, kako je objasnio, neko ko je vlasnik nezakonito stečenog manjinskog paketa akcija ne može, po zakonu, da formira organe upravljanja.

– Kako zakon nalaže, samo vlasnik 50 obveznica može da predloži bord direktora – ukazao je Rajak.

Akcije bankrotirane kompanije kupljene u bescjenje

„Vektra Boka“ je od 2007. godine bila u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, koji od polovine juna nije više na čelu svoje bankrotirane imperije. Kompanija Elena grupa iz Herceg Novog je početkom aprila postala, po dijelu bivših radnika „Vektra Boke“, nelegalni vlasnik 33 odsto akcija, kada je na berzi 8,7 miliona akcija kupila po cijeni od četiri centa. Paket akcija platili su 350 hiljada eura.
Te akcije su ranije bile zaplijenjene od Brkovićeve firme „Vektra investments“ zbog duga, a prodaja na berzi bila je organizovana putem aukcije.

Kako tvrdi, namjera Matijaševića i novog nelegalnog borda direktora bila je da prodajom hotela „Igalo“, koja je spriječena zalaganjem NVO „Bivši radnici Vektra Boka“, na ime poreskog duga Poreskoj upravi uplati 1,1 milion eura, a da se zanemari ostatak duga i nastavi se sa nesmetanom poradajom ostatka imovine kompanije.

– Uplatom 1,1 milion, kako sumnjamo, žele da izvrše prevaru, da ostala četiri miliona duga nikad nikom ne plate, a time i spriječe uvođenje stečaja i nesmetano nastave da prodaju imovinu nekadašnjeg HTP „Boka“. Nas ne interesuje za koga rade i zašto to rade, nas zanimaju samo naša prava – istakao je Rajak.

 

image

Još jedno odgađanje ročišta za Vektra Boku

 

Dio bivših radnika sumnja da Matijašević „sa svojim pomagačima“ nastoji da izađe iz predstečajnog stanja samo da bi prevario državu i izbjegao da plati cio dug i prema Crnoj Gori i prema radnicima.

– O ulaganjima i rekonstrukciji hotela i ostalih objekata nekadašnjeg HTP nema ni govora – izričit je Rajak.

Kako je poručio, NVO „Bivši radnici Vektra Boke“ čine isključivo borci za radnička prava, koja se mogu ispoštovati samo čuvanjem imovine nekadašnjeg hotelsko-turističko giganta. Predsjednika Vlade Milojka Spajića pozvao je da lično „uđe u materiju Vektra Boke“, jer, kako smatra, premijeru neko saopštava pogrešne informacije o događajima vezanim za ovu kompaniju.

(DAN)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.