Živković: Pojedini mediji demonizuju uticaj NSD-a na vlast, to ne prolazi test realnosti

0

Pojedini mediji i analitičari demonizuju uticaj Nove srpske demokratije (NSD) u crnogorskoj vlasti, smatra politički analitičar Bogdan Živković.

“To ne prolazi test realnosti. Po mom mišljenju, malo je to pretjerano”, ocijenio je Živković.

Komentarišući političku situaciju u Crnoj Gori, Živković smatra da su između predsjednika parlamenta Andrije Mandića i premijera Milojka Spajića stvoreni veliki kompromisi unutar njihovih političkih agendi.

“Inkluzija u vlasti je najbolji način da se riješe sve podjele”, kazao je on gostujući u emisiji “Klub A plus”.

Upitan da prokomentariše izglasavanja rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, Živković je kazao da je tako pokazano Srbima u Crnoj Gori da srpske žrtve zaslužuju pijetet.

“Sa druge strane, Hrvatska je napravila veliki prekršaj što je proglasila tri političara za nepoželjne osobe. Udaren je šamar Crnoj Gori”, smatra Živković.

Za EU veliki uspjeh ako Crna Gora postane članica 

Komentarišući spoljnu politiku Crne Gore, Živković smatra da bi na Zapadnom Balkanu bio veliki politički uspjeh da Crna Gora uđe u Evropsku uniju.

“To bi bio tektonski poremećaj i veliki uspjeh EU. EU bi tako pokazala Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini da je još uvijek živa mogućnost priključenja u tu zajednicu. To je glavna tema kada se govori o Crnoj Gori i glavna tema u regionu. Šansa, dakle, postoji. Teško je u ovom trenutku, a što se tiče spoljno-političke situacije naći neku alternativu”, ocijenio je Živković.

Živković je tokom gostovanja na Aplus televiziji kazao i da se u regionu još ne trude da iskopiraju program Evropa sad.

“Valjda se čeka da se u Crnoj Gori testira program”, ocijenio je on.

Živković je takođw mišljenja da je put ka EU Crnoj Gori mnogo važan, iako se parlamentarnoj većini se mogu zamjeriti brojni koncenzusi koje je napravila.

“Posebno sa Bošnjačkom strankom, ne zbog njenog nacionalnog predznaka, već zbog njene političke prošlosti”, zaključio je Živković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.