Vučić: Kurtiju ističe vrijeme i želi da izazove sukobe prije američkih izbora; Nadam se da nas KFOR neće dovoditi u poziciju u kojoj bismo morali da reagujemo!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je KFOR da reaguje sjutra kako treba i zatvori most na Ibru i spriječi najezdu Albanaca na Sjevernu Kosovsku Mitrovicu.

– Nadam se da nas neće dovoditi u poziciju u kojoj bismo morali da reagujemo, ali nekad vas neko dovede u poziciju iz koje ne možete da izađete. Ja verujem da još nismo dovedeni u tu poziciju – kazao je Vučić tokom obilaska radova na nacionalnom stadionu u Surčinu.

Kaže da Kurti provocira jer mu „ističe vrijeme“ i želi da izazove sukobe prije američkih izbora.

– On želi da se ne dočeka neka ozbiljnija promjena u Bijeloj kući, a da prije toga pokuša da nas okrene protiv NATO-a ili obrnuto. On je nervozan. Teško je našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali njegova politička pozicija nije onako jednostavna kao npr. prije dvije godine ili godinu dana. Moramo da budemo racionalni, ozbiljni, čvrsti u svom opredeljenju da čuvamo Kosovo i Metohiju u okvirima naših granica. Znam da je našem narodu teško, ali ovo nije rezultat politike, već nasilje – kazao je on i podsjetio na činjenicu da Priština krši sporazume.

Govoreći o proslavi „Oluje“ u Hrvatskoj, Vučić kaže da se oni svake godine raduju dok mi tugujemo.

– Imaju pravo da se hvale svojim polovnim „rafalima“, mi ćemo možda moći novim, vidjećemo. Imamo čime da se hvalimo, ali ne morate uvijek sve ni da pokazujete. Što se tiče ustaških pozdrava, ima li tu nešto novo ili iznenađujuće? Plašim se da nema. I da budem sasvim fer i da izbacim ličnu opterećenosti zbog onoga što se desilo mom djedi, mojoj porodici, mi ćemo sa Hrvatima morati da gradimo bolje odnose u budućnosti. To neće biti lak proces, ali nećemo im se izvinjavati za zločine u Jasenovcu – kazao je on.

Osvrnuo se i na situaciju na Bliskom istoku i mogućem svjetskom sukobu.

– Sve vrijeme smo u svjetskom sukobu, skoro sam siguran da će se intenzivirati. Ja sam to govorio za drugu polovinu septembra i mislim da će se to dogoditi. Veliki je strateški sukob između SAD, oni moraju da mijenjaju strateški pristup prema NR KIni jer je Kina već u zapadnom Pacifiku uspjela da uspostavi gotovo ravnopravno stanje sa SAD – kazao je Vučić i istakao važnost te teritorije za SAD.

Kaže da Amerikanci moraju da se posvete tome i da „sklone sve kamičke“.

– Oni znaju koji im je strateški problem i kako moraju da reaguju u budućnosti, a Rusija pride… Nikako im nije potreban sukob na Bliskom istoku i mislim da Amerika više nego bilo ko pokušava da zaustavi odgovor na dalju eskalaciju snaga. Da li će im uspjeti? Možda kratkoročno, ali se plašim da dugoročno tu nema jasnog, vidljivog i pomirljivog rješenja. Isto mislim i za druge teritorije. Vidjeli ste kako su berze reagovale na najavu recesije u SAD, nafta je jedno vrijeme padala, sad se stabilizovala na 76/77, ali gas i struja rastu. Mi moramo do kraja avgusta da obezbijedimo dovoljno gasa i struje i dovoljne količine uglja jer ne možemo da zavisimo čak ni od kopanja, jer ne kopamo dovoljno – rekao je on.

Vučić je otkrio i koliko država očekuje da će učestvovati na Ekspu 2027.

– Očekujemo rekordan broj država učesnica, a biće ih najmanje 120 – naveo je on.

Vučić je čestitao pobjedu košarkašima i najavio da će Srbija uskoro krenuti u izgradnju muzeja Novak Đoković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.