Ljepojević za BORBU o nemirima koji potresaju Ostrvo: Britansko društvo je veoma frustrirano; Podjele će se samo produbljivati, jer vlasti favorizuju migrante

0

Velika Britanija je već drugo vremena postala jedno veoma frustrirano društvo i dovoljno je vrlo malo da izbiju neki protesti i sukobi, izjavio je za BORBU novinar-dopisnik iz Londona i publicista Siniša Ljepojević komentarišući višednevne sukobe protestanata i policije širom Engleske nakon nedavnog ubistva tri djevojčice u Sautportu.

Kako tvrdi, protesti u Britaniji su redovna pojava, ali ga je iznenadio stepen nasilja na antimigrantskim protestima.

– Ti protesti nisu masovni, radi se protestima koji su malo više nasilni nego što je uobičajeno. Osnovno pitanje je ko koristi to sada – upitao je Ljepojević i dodao:

– Jeste povod bio nesreća u gradu Sautportu gdje je jedan mladić usmrtio troje djece. Iako vlasti to nisu saopštile, zna se da je taj mladić imigrant muslimanske vjeroispovijesti. Ono što se manje zna jeste da u Engleskoj ima dosta organizacija koje se predstavljaju kao patriotske i koje su protiv ne migranata kao takvih, već načina kako vlasti stimulišu i sprovode imigraciju – ističe Ljepojević.

Ljepojević

 

On podsjeća da Muslimani nisu najveća imigrantska zajednica u Velikoj Britaniji.

– Muslimani nisu većina u imigraciji u Britaniji, većinu čine Indusi iz Indije, a muslimaski dio postoji i oni su dosta organizovani, ali nisu so sada bili nikakav veliki problem. Prema tome, neko je ovo iskoristio i organizovao da se stvori jedan, ne samo antimigrantski, već antiislamski talas – kazao je Ljepojević.

Međutim, Ljepojević ističe da su u poslednje vrijeme učestali incidenti na vjerskoj osnovi, a čiji su akteri stanovnici muslimanske vjeroispovijesti.

– Imamo i slučaj da su migranti iz muslimanskog dijela svijeta, odnosno Pakistana, napali jednog bijelog čovjeka koji je nosio englesku zastavu. To je simbolični napad na državu Veliku Britaniju i i njenu najveću federalnu jedinicu Englesku koja je tim istim ljudima pružila utočište. To se sada dešava na dnevnom nivou – tvrdi Ljepojević.

Laburisti oduvijek favorizovali migrante, najavljuju još rigoroznije mjere

Ljapojević tvrdi da običnog engleskog čovjeka najviše frustrira to što Vlada zakonski favorizuje migrante, pod izgovorom ljudskih prava i otvorenog građanskog društva.

– Naprimjer jedan čovjek koji je štampao naljepnice protiv migranata je odmah uhapšen i osuđen na 24 mjeseca zatvora. Sa druge strane jedan migrant porijeklom  iz Pakistana je silovao dvije djevojčice, on je uhapšen i odmah pušten da se brani sa slobode, kako sudija ne bi bio optužen da je rasista. Prema bijelom čovjeku rođenom u Engleskoj možete raditi šta god hoćete, ali ako to isto uradite prema nekom drugom odmah vas optužuju za rasizam. Takva je situacija na svim nivoima. Kada je Riši Sunak, porijelom Indijac,  bio doveden za premijera Velike Britanije, malo ko se javno usudio da ga kritikuje. I dan danas kada nije premijer niko se ne usuđuje da ga javno kritikuje, ne naravno zbog njegovog porijekla, već zbog toga što je radio kao premijer. Ako ga kritikujete možete biti optuženi da ste rasista – istakao je Ljepojević i dodao da su frustracije u Britaniji toliko velike da svaki povod može da bude iskorišćem za nemire i sukobe.

– Druga stvar nova laburistička vlada koja inače uvijek stimuliše imigraciju, nema sposobnosti ni za kakvo suočavanje sa realnošću. Sada koriste situaciju da pooštre policijske mjere i ograniče slobodu govora, međutim, ne postoje policijske snage i zakoni koji mogu da riješe ovakve probleme u društvu. U Britaniji je takva situacija trenutno da zbog vica možete završiti u zatvoru – smatra je Ljepojević.

Prema njegovom mišljenju, incidenti na etničkoj osnovi će se nastaviti i u narednom periodu.

– Podjele će se samo produbljivati u društvu, pogotovo u tim sredinama gdje je veliki broj migranata koji su raspoređeni tamo gdje ima posla za njih – u velikim gradovima. Situacija će postati vrlo neprijatna u budućnosti u svakodnevnom životu. To su sve simboli jednog društva u dubokoj krizi – zaključio je Ljepojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.