Rok za dogovor ističe u ponoć: Jovanovićeve pogrešne kalkulacije i prazna obećanja šalju Budvane na nove izbore?

0

Lokalni izbori u Budvi su održani 26. maja, a vlast još uvijek nije formirana. Sve što je dosad urađeno je to da je održana konstitutivna sjednica na kojoj su verifikovani mandati odbornicima. Međutim, nije izabran predsjednik Skupštine opštine, što znači da ona nije konstituisana.

Medijska prepucavanja, te prazna obećanja nosioca liste „Budva naš grad“, Nikole Jovanovića, obilježila su postizborni period. Njegova želja da po svaku cijenu bude na čelu Budve će ga možda skupo koštati na predstojećim izborima.

Jovanović je tvrdio da neće pregovarati sa DPS-om i NSD-om (koji predstavlja dio koalicije „Za budućnost Budve – Mladen Mikijelj“), pa je onda u međuvremenu pogazio svoje obećanje.

Jovanović 15. juna 2024. tvrdio da neće sa DPS-om i NSD-om

Već trećeg jula u javnost je izašao sa pozitivnim vijestima, da postoji raspoloženje za formiranje vlasti u Budvi. Pojasnio je da je sa nekim listama već obavljen razgovor, a da će sa drugima razgovarati narednih dana. Međutim, tada je ostao pri stavu da neće pregovarati sa NSD-om. A tri dana kasnije, 6. jula, Jovanovićeva lista je saopštila da su obavili razgovore sa Demokatama, GP URA, SDP-om i Pokretom Evropa sad, a potom najavio:  ‘Očekujte neočekivano’

I kao pravi čovjek od riječi Nikola Jovanović je ipak na kraju odlučio da zove NSD i DPS.

Devetog jula u emisiji „Reflektor“ na TV „Vijesti“ izjavio je da će pozvati pomenuta dva politička subjekta na pregovore. Već narednog dana (10. jula), Jovanović je i javno pozvao Mladena Mikijelja na pregovore:

„Pozivam gospodina Mikijelja da priznamo i uvažimo vrijednost građana da bismo imali sopstvenu“

I kada je do razgovora između dva lidera konačno došlo, Jovanović je iznio nevjerovatan predlog, da buduću vlast čini njegova lista sa devet odbornika, četiri odbornika Demokrata, po jedan odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) i GP URA, te po dva odbornika Pokreta Evropa sad (PES), Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratske narodne partije (DNP).

Mikijelj je odbio ponudu Jovanovića, koja je plasirana u pojedinim medijima i prije nego što je na sastanku i predložena, da Nova srpska demokratija da takozvanu manjinsku podršku, te izglasa Jovanovića sa predsjednika Opštine.

Rezultati budvanskih izbora održanih 26. maja 2024.

Podsjećanja radi, zvanične rezulate budvanskih izbora 7. juna je proglasila Opštinska izborna komisija Budve (OIK).

S obzirom na to da je zakonski rok za konstituisanje Skupštine dva mjeseca, noćas u ponoć ističe taj rok. A i činjenica da je OIK Budva 7. juna primila odluku Ustavnog suda da su sve žalbe odbijene jasno ukazuje na to da je od tog datuma počeo teći rok za formiranje vlasti.

Ukoliko se nešto epohalno ne desi danas i neko od lidera budvanskih izbornih lista ne izađe u javnost sa viješću da je došlo do dogovora većine, predsjednik države Jakov Milatović će već narednog dana moći da raspiše nove lokalne izbore u Budvi. To bi Budvanima bili čak četvrti izbori u poslednje četiri godine.

Nema sumnje da će Budvani i Budvanke znati da kazne neodgovorno ponašanje pojedinaca, neizlaskom na izbore ili davanjem glasa nekim drugim političkim opcijama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.