Mještani sela Polica kod Berana traže pomoć da dovedu vodu sa Zagradskog vrela

0
Poznato je da mještani sa područja Mjesne zajednice Polica, koju čine šest sela: Mašte, Babino, Dragosava, Goražde, Zagrađe i Tmušiće, decenijama, tokom ljetnjeg perioda, imaju probleme sa vodosnabdijevanjem.

Naime, postojeći dapsićko-polički vodovod sa kog se, pored Police vodom snabdijevaju Dapsiće, Petnjik i dio Budimlje, ne može da zadovolji potrebe svih potrošača. Zbog toga se i ovog ljeta na ovom području pribjegava čestim restrikcijama vode i to u trajanju i po nekoliko dana zaredom. Mještani tvrde da se stanje po pitanju vodosnabdijevanja na Polici nije bitnije popravilo ni izgradnjom vodovoda sa vodoizvorišta Simovče koji je prije nekoliko godina pušten u rad.

image

Na području Police živi preko 700 domaćinstava

foto: Darko Jovović, Dan

– Godinama u ljetnjem periodu muku mučimo sa vodosnabdijevanjem, iako je u rad pušten dodatni vodovod sa područja Simovča. Pojedini djelovi sela Babino i Dragosava vodu praktično nemaju tokom čitavog ljeta, dok su ostali djelovi Police čsto izloženi restikciji zbog slabe izdašnosti postojećih vodovoda. Ovo je zaista veliki problem koji stvara strašnu nelagodu kod lokalnog stanovništva – navodi Novak Zekić, predsjednik Mjesne zajednice Polica.

On podsjeća da su mještani inicirali izradu projekta na osnovu kojeg pitanje vodosnabdijevanja na Polici treba da se riješi na valjan način dovođenjem vode sa vodoizvorišta Zagradsko vrelo.

– Na osnovu stručnih analiza urađen je projekat za iskorišćavanje vode sa Zagradskog vrela za potrebe stanovnika Police. Konstatovano je da na tom vrelu, tokom najveće suše, ima oko 30 litara vode u sekundi. Projektom je predviđeno da se voda pumpama, u dužini od oko hiljadu metara, dovede u postojeće bazene, čime bi se sigurno stvorili uslovi da potrošači na Polici tokom čitave godine imaju uredno vodosnabdijevanje. Ujedno došlo bi do rasterećenja potrošnje vode u Dapsiću, Petnjiku i Budimlji, sa polićko-dapsićkog vodovoda, čime bi i tamošnji potrošači riješili problem sa kojim su suočeni – kazao je Zekić.

Ugroženi i poljoprivreda i stočarstvo

Mještani Police podsjećaju da je ovo područje nekada važilo za najveću žitnicu na sjeveru Crne Gore. Takođe, navode da je Polica mjesto koje je obilovalo jakim gazdinstvima i brojnim stočarima. Međutim, kako ističu, nedostatak vode u ljetnjem periodu u dobroj mjeri sputava lokalno stanovništvo da se bavi tradicionalnim djelatnostima.

– Poseban problem imaju stočari jer jednostavno nema vode ni za piće ni za napajanje stoke. Uz to, ne postoji mogućnost da se oranice navodnjavaju u sušnom periodu. Sve to stvara probleme mještanima koji nastoje da se bave poljoprivredom i stočarstvom. Zato ovaj problem moraju da prepoznaju oni koji se staraju o razvoju sela i poljoprivrede, jer Polica je bogom dana za proizvodnju zdrave ekološke hrane – ističu mještani.

Mještani su apelovali na lokalnu upravu i Vladu Crne Gore da pod hitno iznađu mogućnost da isfinansiraju projekat dovođenja vode sa Zagradskog vrela, čija se vrijednost kreće oko 180.000 eura.

– Samo na Polici ima preko 700 domaćinstava koja muku muče sa snabdijevanjem vode. To je podatak pred kojim bi nadležni morali dobro da se pozamisle i to u vremenima kad se na sva usta priča da se poseban akcenat stavlja na razvoj sela i poljoprivrede. Zato apelujemo na lokalnu upravu, nadležna ministarstva i na druge nadležne subjekte da što prije pomognu da se obezbijede sredstva za realizaciju projekta dovođenja vode sa Zagradskog vrela. Smatramo da prioritetnijeg projekta u ovom momentu nema u našoj opštini od ovog – naveo je Zekić.

Dodao je da nedostatak vode na Polici u velikoj mjeri pospješuje iseljavanje lokalnog stanovništva.

– Kad u 21. vijeku mještani nemaju osnovne uslove za život, logično je i da se sele. To je slučaj i sa Policom, a tamo gdje nema vode, nema ni života. Zato se ovaj problem mora posmatrati veoma ozbiljno i dati puni doprinos da se on, zbog brojnih faktora, što prije riješi – zaključuje Zekić.

(DAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.