Zdravstvo u očajnom stanju: Ljekari se svako malo bune, a neki u prosjeku primaju preko 4.000 evra mjesečno!

0

Kao što je svima poznato, većina crnogorskih građana je nezadovoljna stanjem u zdravstvu, tj. odnosom pojedinih medicinskih radnika prema pacijentima, kao i kvalitetom zdravstvenih usluga koje dobijaju u javnim zdravstvenim ustanovama.

Neko bi pomislio da je razlog tome loša finansijska situacija, odnosno niske plate medicinskih radnika, ali naprotiv, njihove plate su u zadnih par godina toliko porasle da neki mjesečno primaju iznos ekvivalentan iznosu nekoliko prosječnih crnogorskih plata.

U nastavku možete vidjeti platne liste za prvih šest mjeseci ove godine:

 


Kao što se može vidjeti, u prvih šest mjeseci ove godine prosjek zarada u Kliničkom centru Crne Gore u kategoriji ljekara specijalista i subspecijalista je bio preko 4.000 evra, s tim da su pojedinci uspjeli u nekim mjesecima da izađu i na preko 5.000 hiljada evra. Rekorder je subspecijalista Vladimir Jovanović sa Odjeljenja pulmologije, jer je u januaru primio nevjerovatnih 6.018 evra.

Ne želeći nikoga pojedinačno da optužujemo, mora se reći da su, kako većina građana kaže, mito i korupcija veliki problemi našeg zdravstvenog sistema. Takođe, nezainteresovanost pojedinih doktora, neorganizovanost, pa čak i bahatost su samo dio svakodnevice u zdravstvenom sistemu Crne Gore. Enromne zarade koje primaju specijalisti i subspecijalisti u Kliničkom centru bi bile opravdane da KCCG funkcioniše onako kako bi morao da funkcioniše.

Ne zaboravimo da su ne tako davno zdravstveni radnici prijetili štrajkom i tražili uvećanje zarada, što su i dobili, ali efikasnost i ljubaznost pojedinaca nažalost nije pratila i rast plata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.