Vođa Hamasa ubijen projektilom kratkog dometa ispaljenoj na njegovu rezidenciju u Teheranu

0

Vođa Hamasa Ismail Hanije ubijen je „projektilom kratkog dometa“ ispaljenog na njegovu rezidenciju u Teheranu u operaciji koju Iran pripisuje Izraelu, saopštili su danas Čuvari revolucije, ideološka vojska Islamske republike.

„Na osnovu rezultata istrage, ova teroristička operacija sprovedena je ispaljivanjem projektila kratkog dometa sa glavom od oko sedam kilograma iz mjesta izvan mjesta boravka zvanica što je izazvalo snažnu eksploziju“, saopštili su Čuvari revolucije, a prenijela je zvanična iranska novinska agencija Irna.

Oni su dodali da su SAD u toj operaciji podržavale Izrael.

Ismail Hanije ubijen je u srijedu u rezidenciji bivših boraca u sjevernom dijelu Teherana poslije prisustvovanja inauguraciji iranskog predsjednika.

Taj islamistički palestinski pokret, Iran i njegovi saveznici pripisali su napad Izraelu, koji nije komentarisao, i obećali da će uzvratiti.

Iranski mediji ranije su javili da je vođa Hamasa (61) ubijen vazdušnim projektilom.

Njujork tajms pozivajući se na pet zvaničnika bliskoistočnih zemalja koji nisu željeli da im se navede ime, u četvrtak su tvrdili da je on ubijen bombom skrivenom već oko dva mjeseca u rezidenciji gdje je odsedao, koju štite Čuvari revolucije, na sjeveru Teherana.

Izrael će svakako dobiti odgovor na taj zločin, na način, u vrijeme i na mjestu koje će biti odgovarajući, saopštili su Čuvari revolucije danas.

Ubistvo Ismaila Hanijea desilo se dan poslije izraelskog udara u kome je ubijen vojni vođa libanskog Hezbolaha Fuad Čukr, kod Bejruta.

Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata između Izraela sa jedne strane i Irana i grupa koje on podržava u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge.

Dok Iran i njegovi saveznici pripremaju odgovor, ultrakonzervativni dnevnik Kajan pisao je danas da treba da udare na Tel Aviv i Haifu i da ciljaju na izraelske zvaničnike.

„Zone kao što su Tel Aviv i Haifa i strateški centri i prije svega rezidencije nekih od zvaničnika umiješanih u nedavne zločine i dio su meta za odmazdu“, napisao je dnevnik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.