MUP: Kiša ugasila skoro sve požare na teritoriji Crne Gore

0

Kiša koja je jutros pala ugasila je skoro sve požare na teritoriji Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

„Ipak, već od sjutra ponovo počinju visoke temperature i toplo vrijeme, što nas upozorava da ova požarna sezona nije prošla i da i dalje traži sistemsku pažnju i obazrivost. Protekli dani su pokazali da je sistem zaštite i spašavanja fukcionisao u punom kapacitetu, organizivano, odgovorno i profesionalno, te da je Direktorat za zaštitu i spašavanje koordinirao brojne aktivnosti koje su za rezultat imale brz i efikasan odgovor na svim opožarenim područjima“, piše u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da činjenica da nije bilo stradalih lica, izgorelih stambenih objekata, oštećenu saobraćajnu i drugu infrastrukturu, „daje za pravo da kažemo da je sistem zaštite i spašavanja bio na visini zadatka u borbi sa vatrenom stihijom prethodnih dana“.

„A borba nije bila ni laka ni jednostavna, naprotiv na momente je bila i kriritična i dramatična. Ipak, herojskom borbom vatrogasaca spasilaca, kojima i ovom prilikom čestitamo na iskazanoj hrabrosti i profesionalnisti, uspjeli smo da sačuvamo sve ugrožene objekte i druga materijalna dobra naših gradjana. Nažalost, stradao je jedan dio eko sistema, ali bez obzira na želju, odlučnost i spremnost bili smo nemoćni. Vjerujemo da pričinjena šteta nije velika jer je najčešće gorjela trava, sitno rastinje i šumski korov“, navodi se u saopštenju.

Iz Direktorata za zaštitu i spašavanje su se zahvalili „svim subjektima u sistemu, uključujući i Vojsku Crne Gore, na odgovornosti i doprinosu koji smo svi zajednički dali da bi ovaj požarni talas uspješno priveli kraju“.

„Svi znamo šta je stradalo u požarima, ali moramo znati da je mnogo više onoga što smo spasili od vatrene stihije. Hvala i građanima koji su nam bili podrška i na terenu i u javnosti, a koji su na korektan način vrednovali ono što radimo“, dodaje se.

„Takođe, hvala i medijima na profesionalnom i pravovremenom izvještavanju, jer je to bilo značajno kako bi se izbjegla nepotrebna panika i dramatizacija situacije. Direktorat za zaštitu i spašavanje ponovo poziva građane da poštuju preporuke nadležnih službi i organa o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru, da budu odgovorni prema prirodi i da zajednički sačuvamo prirodu“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.