OpenAI najavio SearchGPT, pretraživač koji pokreće AI

0

OpenAI je najavio novi prototip pretraživača koji pokreće AI pod nazivom SearchGPT. SearchGPT je opisan kao „privremeni prototip novih funkcija AI pretraživanja koje vam daju brze i pravovremene odgovore s jasnim i relevantnim izvorima.“ Kompanija planira da testira proizvod sa 10.000 početnih korisnika, a zatim ga uvede u ChatGPT nakon prikupljanja povratnih informacija.

Ovaj potez označava ulazak kompanije na konkurentno tržište pretraživača kojim decenijama dominira Google.

Lansiranje SearchGPT dolazi usred rastuće konkurencije u pretrazi zasnovanoj na umjetnoj inteligenciji. Google, dominantni svjetski pretraživač, nedavno je počeo integrirati mogućnosti umjetne inteligencije u svoju platformu. Drugi startupi poput Perplexitya kojeg podržava Jeff Bezos također su imali za cilj da preuzmu Gugl i plasirali su se kao „mašine za odgovore“ koje koriste vještačku inteligenciju za sumiranje interneta.

Začinjeno je vrijeme za pokretanje pretraživača s AI-om. Prošlog mjeseca, Perplexity se suočio s kritikama jer je sažimao priče iz Forbesa i Wireda bez adekvatnog pripisivanja ili povratnih veza na publikacije. Također je ignorisao robots.txt, način na koji web stranice kažu indeksima koji prepisuju podatke da se povuku. Ranije ove sedmice, izdavač Wireda Condé Nast je navodno poslao pismo o prekidu i odustajanju Perplexityju i optužio ga za plagijat.

Možda zbog ovih tenzija, čini se da OpenAI koristi više kolaborativni pristup sa SearchGPT. U blogu kompanije se naglašava da je prototip razvijen u partnerstvu s raznim novinskim organizacijama i uključuje citate izvršnih direktora The Atlantic-a i News Corp-a, dva od mnogih izdavača s kojima je OpenAI sklopio ugovore o licenciranju.

„SearchGPT je dizajniran da pomogne korisnicima da se povežu s izdavačima tako što ih uočljivo citiraju i povezuju na njih u pretragama“, stoji u objavi na blogu kompanije. „Odgovori imaju jasnu, in-line, imenovanu atribuciju i veze tako da korisnici znaju odakle dolaze informacije i mogu se brzo uključiti s još više rezultata na bočnoj traci s izvornim vezama.“ OpenAI je također napomenuo da će izdavači imati kontrolu nad načinom na koji se njihov sadržaj predstavlja u SearchGPT-u i mogu odbiti da se njihov sadržaj koristi za obuku OpenAI modela dok se i dalje pojavljuje u rezultatima pretraživanja.

SearchGPT interfejs sadrži istaknuti tekstni okvir koji pita korisnike: „Šta tražite?“ Za razliku od tradicionalnih pretraživača kao što je Google koji daju listu veza, SearchGPT kategorizira rezultate kratkim opisima i vizualnim prikazima.

Na primjer, kada tražite informacije o muzičkim festivalima, pretraživač pruža kratke opise događaja zajedno sa linkovima za više detalja. Neki korisnici su, međutim, istakli da pretraživač već u svojim rezultatima daje netačne informacije.

(It-Mixer)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.