“Otpisani” na novom zadatku: Milović udara na Evropu sad, a Marković na DPS!

0

Nakon raspuštanja Skupštine Glavnog grada i raspisivanja vanrednih lokalnih izbora, koji su zakazani za 29. septembar, pripreme za iste već počinju.

U srijedu 24. jula, glasovima odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu bliskog predsjedniku države Jakovu Milatoviću, Građanskog pokreta (GP) URA i jedne odbornice Pokreta za promjene (PzP) raspušten je podgorički parlament. Taj događaj je otvorio nove prilike nekim političkim subjektima da opstanu na političkoj sceni, a drugima da se vrate, odnosno uđu na velika vrata političke scene Glavnog grada.

Andrej Milović

Kao jedan od onih koji smatraju da su svojim radom i zalaganjem zadužili i građane Podgorice, pojavljuje se dojučerašnji ministar pravde Andrej Milović. On je u procesu rekonstrukcije Vlade ostao bez ministarske fotelje, a prije toga i mjesta u Pokretu Evropa sad, ali ga to nije sputalo, pa je odlučio da okuša sreću na predstojećim podgoričkim izborima. Tako je za sjutra zakazana press konferencija na kojoj će predstaviti listu sastavljenu od „poznatih građana Podgorice, koji nigdje nisu bili politički angažovani.“

Miloviću su predstojeći lokalni izbori šansa da udari na nekadašnje partijske kolege iz Pokreta Evropa sad i pokaže im da (li) su napravili grešku kada su ga isključili iz Pokreta.

Osim Milovića, sreću u politici će ponovo okušati i bivši premijer iz ere DPS-a Duško Marković, što će i njemu biti prvi samostalni nastup na izborima.

Marković će sa svojom novoformiranom Strankom evropskog progresa (SEP) pokušati na napravi čudo i uzme dovoljan broj glasova koji bi mu omogućiti povratak u ozbiljnu politiku, nakon što je nedavno napustio DPS.

Duško Marković

Lideru SEP-a nastupi na izborima nisu nepoznanica, jer je sa DPS-om u mnogim izbornim procesima slavio pobjede, ali sada ipak ne može očekivati sličan scenario, jer će se vjerovatno zadovoljiti makar i jednim odborničkim mjestom u Skupštini Glavnog grada.

Očekuje se da će Marković ovaj izborni proces iskoristiti da se još više udalji od DPS-a, te da će pokušati da im preuzme dio glasača, koji su nezadovoljni stanjem u toj stranci. Međutim, pitanje je da li Marković ima političke snage da dovoljno jako udari na svoju nekadašnju stranku.

Izbori 29. septembra će biti „vatreno krštenje“ za Milovića i Markovića, jer će u Podgorici moći da vide raspoloženje građana prema njihovim političkim programima i sud o njihovim prethodnim političkim angažmanima, te rezultatima ostvarernim na državnim funkcijama, jer su obojica imala priliku da pokažu šta umiju u prethodnim sazivima crnogorske vlade.

Ipak, iako vjerovatno neće ostvariti zapažene rezultate na predstojećim izborima, makar će u predizbornim kampanjama imati priliku da se čuje i njihova riječ i njihova verzija istine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.