Orban izaziva nezadovoljstvo evropskih partnera: Kritike na račun mađarskog predsedavanja EU

0

Predsednici odbora za EU u parlamentima baltičkih država, Finske, Njemačke i Luksemburga su uz podršku Poljske poslali mađarskom kolegi pismo u kojem su se požalili na ponašanje premijera Viktora Orbana, tvrdeći da on svojom mirovnom inicijativom o Ukrajini provocira evropske partnere i slabi pozicije EU.

„Duboko smo zabrinuti prvim nedjeljama mađarskog predsjedavanja EU, jer se ignorišu osnovni principi… Umjesto da gradi mostove mađarski premijer je prve dane predsjedavanja iskoristio da provocira evropske partnere, stavljajući svoje sopstvene interese iznad evropskog konsenzusa“, navodi se u pismu upućenom predsedniku Odbora za EZ u mađarskom parlamentu Zoltanu Tešeliju koje je objavljeno sa sajtu parlamenta Litvanije.

Autori pisma su Orbanovu posetu Moskvi nazvali nametljivom, dodajući da Orban navodno stalno slabi pozicije EU i otežava postizanje mira u Ukrajini.

„Ako mađarska vlada nastavi da troluje svoje evropske partnere to će, dugoročno gledano, nanijeti štetu njihovim nacionalnim interesima. Evropske vlade će izgubiti vjeru da su ciljevi mađarske vlade u skladu sa bilo kakvim evropskim interesima. To će nanijeti veliku štetu ciljevima mađarskog predsjedavanja“, zaključuje se u pismu.

Mađarska od 1. jula predsjedava EU.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtjevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsjedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.