Picula prijeti: Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU

0

Hrvatski poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula osvrnuo se na odluku da crnogorski političari Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Milan Knežević nisu poželjni u Hrvatskoj.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u četvrtak je notom koja je upućena Ambasadi Crne Gore u Zagrebu saopštilo da su predsjednika Skupštine Mandić, potpredsjednika Vlade Bečić i poslanik Knežević nepoželjnima u Hrvatskoj zbog, kako su naveli, sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarnje političke svrhe.

“Mandić i Knežević su nositelji različitih političkih inicijativa koje su već godinama na tragu negiranja crnogorske državnosti i nacije. S druge strane, proaktivni su u približavanju politici ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Bili su i optuženi da su na dan izbora 2016. godine bili organizatori pokušaja državnog udara i za to su bili i osuđeni”, izjavio je Picula, koji je „zaboravio“ da pomene da su Mandić, Knežević i svi ostali optuženi oslobođeni u mintiranoj aferi državni udar.

Picula se potom osvrnuo na Kneževića.

“Knežević je spomenuo da je njegov djed poginuo u borbi za oslobađanje Karlovca na Đurđevdan 1945. godine, što je 28. juna. Čudno je da je Karlovac trebalo oslobađati poslije Berlina koji je pao krajem aprila. U cijeloj ovoj priči je puno toga konfuzno”, dodao je Picula, koji, očigledno, ne zna da je Đurđevdan 6. maja.

Trenutnu crnogorsku politiku je opisao kao “mimikriju i provokacije”.

“Mimikrija se odnosi na fingiranje proevropskih stajališta i želje da Crna Gora izađe iz blokade koju je sama sebi nametnula, a s druge strane provocira jedinu zemlju članicu EU-a s kojom graniči. Umjesto da redukuje broj otvorenih pitanja, ona ih povećava“, kazao je Picula, prenosi N1.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su 28. maja Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije.

“Ja bih ukratko opisao da je riječ o rezoluciji s predumišljajem”, rekao je Picula. Nisu planirali taj potez mjesecima ranije, već su stavili Rezoluciju na dnevni red u onom trenutku kad je postalo jasno da će biti usvojena Rezolucija o Srebrenici“, rekao je Picula.

On je pozdravio potez Hrvatske i smatra ga jasnim znakom da odnosi dvije države ulaze u zonu krize:

“Čini mi se da će trebati dosta napora i povoljnih okolnosti da Crna Gora i Hrvatska izađu iz ove situacije. Jednako tako, ovo govori da će Crna Gora imati problema na svom putu prema članstvu u Evropskoj uniji“, zaprijetio je Picula.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.