Ervin na potezu: MVP da proglasi personama non grata hrvatske ministre koji su početkom godine širili velikohrvatski nacionalizam i citirali ustaše u sred Boke Kotorske

0

Nakon što je došlo do reakcija iz zvaničnog Zagreba a zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu čime su proglasili za persone non grata predsjednika Skupštine i lidera Nove Andriju Mandića, predsjednika DNP-a Milana Kneževića i potpredsjednika Vlade i lidera Demokrata Aleksu Bečića, za očekivati je odgovor iz Crne Gore.

Stoga, na potezu je novoizabrani ministar spoljnih (vanjskih) poslova Ervin Ibrahimović.

Već je bilo poziva za recipročan odgovor i to od strane lidera PZP-a Nebojše Medojevića koji je kazao da Vlada mora odgovoriti recipročnim mjerama i proglasiti predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade Hrvatske i nekog od lidera parlamentarne većine personama non grate.

Ne ulazeći u motive i razloge kojim se Vlada Hrvatske rukovodila, ova mjera zahtjeva hitan odgovor Vlade Crne Gore i aktiviranie principa recoprociteta. Dva Ministra spoljnih poslova Hrvatske i Crne Gore bi morali pokrenuti dijalog o prevazilaženju otvorenih pitanja u bilateralnim odbosima, uključujući i ovu skandaloznu odluku o proglašenju visokih državnih funkcionera Crne Gore personama non grate“, jasan je Medojević.

Međutim, glavni kandidati za ovakvo proglašenje bi se mogli naći u hrvatskim ministarskim redovima ali i u potezima nekih hrvatskih ministara. Glavni kandidat za pomenutu funkciju bi definitino bio hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman koji je bio jedan od glavnih propagatora da je brod Jadran vlasništvo hrvatske, ali i da ploča u Morinju u logoru u kom niko nije stradao i to posvećena „velikosrpskoj agresiji“ mora da opstane.

„Mi smo imali, naravno, svoje argumente u traženju da se nakon više od 30 godina brod školski brod Jadran vrati u matičnu luku Split. Brod se slučajno zatekao na remontu u Tivtu 15.10.1990. i on je tamo i ostao. Mi očekujemo taj povratak kao gest, kao simbol uvažavanja imovine koja je bila Hrvatska, ali naravno da tu ima s obzirom na raspad bivše države i drugih otvorenih pitanja, pitanje odštete logoraša, o tome smo razgovarali, pitanje isto tako imena bazena u Kotoru, ne znamo zašto je došlo do promjene toga imena, po imenu zapovjednika zloglasnog logora Morinj, to nas svakako ne veseli u 2023. godini. I naravno pitanje granice na moru, mislimo da, evo iskazali smo i ministar je tu vrlo pozitivno i konstruktivno, naravno iskazao spremnost da to možemo zajedničkim snagama riješiti na ekspertskom nivou, da nam ne treba treća strana“, istakao je Grlić Radman krajem prošle godine tokom posjete tadašnjeg ministra spoljnih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića Hrvatskoj.

Ovim očito Grlić Radman ne iskazuje dobar prijateljski odnos prema Crnoj Gori jer očito žele da „kaparišu njenu“ imovinu. Njegov resor je bio isti taj koji je uputio protestnu notu Crnoj Gori zbog izglasavanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

A takođe, još jedan ministar iz Hrvatske može biti kandidat za personu non grata. Početkom godine, prilikom posjete Crnoj Gori, hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić citirao je Alojzija Stepnica, ustašu u mantiji.

„Sveta misa u crkvi sv. Tripuna, zaštitnika Kotora i Bokeljske mornarice čiju viševjekovnu tradiciju čuvaju Hrvati kao i Svečana akademija te koncert povodom obilježavanja Dana hrvatskog naroda, snažan je podsjetnik na važnu ulogu hrvatske tradicije, kulture i identiteta koji su neizostavni dijelovi povijesne i kulturne baštine Crne Gore, o čemu svjedoči i rečenica Blaženog Alojzije Stepinca “Svaki kamen u Boki Kotorskoj govori hrvatski”, kaže se u objavi hrvatskog ministra.

Skandal za skandalom obilježio je posjetu hrvatskih ministara Crnoj Gori.

Poznato je da zvanični Zagreb nikada nije javno pretendovao na teritoriju Crne Gore, konkretno Boke Kotorske, međutim i dalje se čuju šumovi pojedinaca koji tvrde da je Boka istorijski bila hrvatska teritorija. Stoga, ukoliko ministar odbrane naših „dragih komšija“ citira ustašku u mantiji Alojzija Stepinca koji kaže da svaki kamen Boke Kotorske govori hrvatski, zar ne bi potencijalno mogao da pomisli da je Boka teritorija Hrvatske te da krene u njeno osvajanje, pisao je naš portal ranije ove godine

Da sve bude još gore, ovo je došlo samo par sati nakon što su pripadnici ustaškog HOS-a (Hrvatske Odbrambene Snage) poručile da će doći po brod „Jadran“ oko kojeg se Crna Gora i Hrvatska spore.

Stoga, postavlja se pitanje hoće li Ervin Ibrahimovi opravdati svoju novu ulogu Ministra spoljnih poslova i recipročno odgovoriti zvaničnom Zagrebu. Svakako bi bilo na mjestu i postoje razlozi za tako nešto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.