Borovinić Bojović: Između odluke da služe građanima ili bivšem režimu odbornici koji se vežu za Jakova Milatovića su izabrali drugo, toliko im se žurilo da sruše vlast da su i u DPS-u bili iznenađeni brzinom!

0

Višemjesečna kriza vlasti u Glavnom gradu Crne Gore juče je dobila svoj ishod u skraćenju mandata aktuelnom sazivu Skupštine Podgorice poslije nepunih godinu i po dana rada. Odbornici takozvanog Pokreta za Podgoricu koji se u javnosti veže za Jakova Milatovića, imali su pred sobom dvije opcije. Prva je da se dogovore sa većinom utemeljenoj u volji građana Podgorice, pokažu zrelost za politiku, volju za rad i preuzmu sa nama odgovornost za vođenje grada. Druga opcija je bila da posluže DPS-u i strukturama bivšeg režima za destrukciju i rušenje vlasti. Između odluke da služe građanima i odluke da posluže bivšem režimu koji ne može da istrpi što više nije na vlasti, između volje naroda i samovolje bivšeg režima, oni su odabrali bivši režim, saopštila je dosadašnja predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

„Reći ću vam nešto sasvim lično. Tokom vršenja funkcije predsjednice Skupštine Glavnog grada, redovno radim i u ambulanti, i u dežurstvu, obavljam ulogu roditelja i supruge, a građani su upoznati da, kada stignem, radim i na selu i pomažem u svakoj prilici. Time ispunjavam onu narodnu izreku – SVE SE MOŽE, KAD SE HOĆE. A u ovom slučaju, kod ovih ljudi, nije bilo volje i talenta čak ni za ono osnovno u politici, a to je postizanje dogovora. Štaviše, toliko im se žurilo da sruše vlast, a građane pošalju na izbore, da su čak i u DPS-u bili iznenađeni njihovom predusretljivošću i brzinom da glasaju za ono što je DPS inicirao“, jasna je ona.

Jučerašnju sjednicu vodila sam kao i sve do sada – u skladu sa Poslovnikom, zakonom i dobrom demokratskom praksom, tvrdi Borovinić Bojović i dodaje da od stupanja na funkciju do danas, niko nije saopštio nijednu jedinu zamjerku.

„Skupština je postala mnogo otvorenija za građane, bolja za diskusije i debate, postala je parlamentarna kuća u kojoj se zaista odlučuje. Takođe, kazala sam i pokazala da mi nijednoga trenutka nije palo na pamet da odlažem, odugovlačim ili vršim bilo kakve opstrukcije, kao što je to radila prethodna vlast. A jedan od osnovnih razloga za to je vrlo jednostavan: nemam ja od čega od bježim, niti imam zbog čega da strahujem od volje građana. Da li to za sebe mogu da kažu i oni koji su žurili da skrate mandat Skupštini i građane maltretiraju da opet izlaze na izbore poslije dvije godine, to će saznati od građana na izborima“, podvlači ona.

Obaveza joj je da građanima saopšti i naglasi da skraćivanje mandata i raspisivanje izbora u Podgorici jako malo ima veze sa samom Podgoricom.

„Za godinu dana mandata nije moguće biti ni najbolji, ni najgori. Zbog toga su i predviđene najmanje četiri godine mandata. Dakle sve što se u Podgorici dešava jeste pokušaj da se Glavni grad pretvori u poligon za destabilizaciju državnog nivoa. A motivi za to nisu čak ni politički, nego stranački i lični. Crna Gora je prije nekoliko dana dobila vladu sa rekordnom podrškom u parlamentu.

Evropski partneri jasno su stavili do znanja da bilo kakav oblik političke destabilizacije usporava evropske integracije. Ipak, strukturama koje su juče isprovocirale vanredne izbore, nacionalni interes nije na prvom mjestu. Jedni po svaku cijenu žele da se barem negdje vrate na vlast jer nisu u stanju da zamisle život bez vlasti, a drugi su svoju političku misiju pretvorili u obračun sa strankom koju su napustili. I za jedne i za druge, zajedničko je potpuno odsustvo brige za Crnu Goru. I zato ne čudi što su juče zajedno bili slavljenici i DPS i odbornici Jakova Milatovića ali ne i građani i građanke Podgorice. No, mi smo u Crnoj Gori naučili da „udar nađe iskru u kamenu“, naučili smo da „nove nužde rađaju nove sile“. I zato na predstojećim izborima imamo šansu da odbranimo EVROPSKU BUDUĆNOST PODGORICE, DEMOKRATIJU I SLOBODU KOJU SMO ZAJEDNO OSVOJILI. Da ne dozvolimo povratak na stare navike, bahatosti, uzurpacije, samovolju, korupciju i sve ono što su danas predmeti interesovanja Specijalnog državnog tužilaštva, jer bismo tome obesmislili sve što je Crna Gora postigla ovih nekoliko godina na putu evropskih integracija. EVROPSKA BUDUĆNOST PODGORICE je ideja, politika i platforma koja predstavlja odbranu demokratije i evropskih integracija“, zaključuje Borovinić Bojović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.