Netanjahu se sastaje sa Bajdenom i Haris, a u petak sa Trampom

0

Američki predsjednik Džo Bajden danas će u Bijeloj kući primiti izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kako bi raspravljali o napretku prema primirju u Gazi i oslobađanju talaca, objavila je Bijela kuća u srijedu.

Potpredsjednica Kamala Haris sa Netanjahuom će se sastati posebno, prema saopštnju Bijele kuće, prenosi Hina.

Izraelski vođa se u srijedu obratio Američkom kongresu usred protesta i nezadovoljstva nekih američkih zakonodavaca zbog načina na koji Izrael vodi rat u Gazi.

Podrška republikanaca

Benjamina Netanjahua je pozvao predsjednik Zastupničkog doma Majk Džonson, čija Republikanska stranka nastoji pokazati nepokolebljivu podršku Izraelu.

Međutim, nekoliko demokratskih zastupnika je bilo protiv njegovog obraćanja zbog ogromnog broja Palestinaca poginulih u izraelskoj ofanzivi.

Kandidat Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Tramp rekao je da će se sa izraelskim premijerom Netanjahuom sastati u petak, prenio je Rojters.

“Radujem se što ću dočekati Bibija Netanjahua u Mar-a-Lagu u Palm Beachu na Floridi”, napisao je Tramp na svom nalogu na platformi Truth Social, prenosi Tanjug.

Tramp je prethodno pozivao Izrael da “završi” rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a sebe je predstavljao kao dosljednog prijatelja Izraela, navodi agencija Rojters.

Tokom Trampovog mandata u Bijeloj kući SAD je premjestio svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

“Tokom mog prvog mandata imali smo mir i stabilnost u regiji, čak smo potpisali istorijske Abrahamske sporazume, i vratićemo mu se”, poručio je Tramp.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.