Stevanović: Medalja nam se nameće po tradiciji i vaspitanju

0

Odbrojavanje je počelo, srpski vaterpolisti sjutra putuju u Pariz. Na aerodromu će savezni selektor Uroš Stevanović sa igračima Nikolom Jakšićem, Dušanom Mandićem i Milošem Ćukom dati medijima poslednji raport. Mada nema tu šta mnogo da se kaže.

S obzirom kako su momci trenirali sve vrijeme i voljnim momentom koji ih je krasio, ne sumnjam da će dati više od svog maksimuma na Olimpijskim igrama. Biće uspona i padova kao i na svakim, ali sam siguran da ćemo zajedništvom, atmosferom kojom smo stvorili, minulim mukotrpnim radom, na kraju snagom i kvalitetom koji posjedujemo, još jednom obradovati naciju – počeo je razgovor Uroš Stevanović.

Foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/VSS

Ako nešto krasi Stevanovića to je zarazni optimizam, vjerovanje u svoj tim i kada mu niko ne daje ni gram šanse. Izabrao je hrabro sastav sa sedmoricom olimpijskih debitanata (Ubović, Vico, P. Jakšić, Mišović, Filipović, V. Rašović i Drašović) i šetoricom osvajača zlatne olimpijske medalje (Mandić, N. Jakšić, Ranđelović, Ćuk, S. Rašović i Dedović).

Probao je na ranijim takmičenjima nekolicinu mlađih igrača. Ocijenio je da bi zbog kvaliteta, ogromnog iskustva i stvaranja još bolje atmosfere valjalo pozvati Ćuka koji je igrao 2016. u Riju i Dedovića osvajača zlata iz Tokija.

Veliki broj igrača je bio na širim spiskovima, na dva svjetska i jednom evropskom prvenstvu. Odigrali su i po dva velika takmičenja prvi put u karijerama. Napravljena je analiza ciklusa i vidjeli smo da će nam mnogo značiti povratak i Nikole Dedovića i Miloša Ćuka, prije toga i Nemanje Ubovića, koga sam odmah priključio. Nakon Dohe sam kontaktirao Ćuka i Dedovića, koji je odmah to prihvatio sa velikim zadovoljstvom, a Miloš je htio da vidi sa sobom da li može da odgovori zahtjevima reprezentacije. Da li može da bude na maksimumu i pomogne Srbiji.  Otkako sam postavljen za selektora, bili smo u kontaktu. Po svemu viđenom do sada, pokazao je da može. Nisam sumnjao nijednog trenutka, a pokazalo se da nas dopunjava na pravi način sa svojom pojavom. U bazenu, ali i van njega.

ANGAŽOVANJE GERIĆA I POVRATAK ĆUKA ĆE POMOĆI DA SE RAZBIJE PSIHIČKA BARIJERA

Pripreme, koje su zvanično počele 8. juna su praktično završene. Zadovoljstvo urađenim je tu, ali…

Sve planirano je urađeno, ali, kao i svake reprezentativne pripreme volio bih da su duže trajale. Mogu da budem prezadovoljan radom svih igrača, svi su davali maksimum od početka priprema i prvi put za neko takmičenje sam imao borbu za četiri mjesta u timu.

Od SP u Budimpešti 2022. Srbiju prati kob lošeg dana u četvrtfinalu. U seriji od sedam takmičenja pod rukovodstvom Savića (tri) i Stevanovića (četiri), samo jednom, u četvrtfinalu SP u Fukuoki, Srbija je preskočila Italiju i ušla u borbu za medalju. Stevanović smatra da ne postoji nikakav pritisak:

Nije to pritisak ni zbog očekivanja javnosti ni zbog osvojena dva vezana zlata i niza medalja od OI u Sidneju 2000, već tradicija, vaspitanje, želja koju sami sebi namećemo pred svaki trening, utakmicu i takmičenje, sa kojim smo, prosto odrasli, u srpskom vaterpolu. Analizirali smo, ne samo dva prethodna takmičenja u ovoj godini, nego svih pet od OI u Tokiju gdje nismo prolazili četvrtfinala, radili smo na svim greškama, problemima i manama koje smo uočili a rezultat ćemo vidjeti u Parizu.

Foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/VSS

Po svemu sudeći uspješan je bio potez angažovanja psihologa u sportu, nekada trofejnog odbojkaša Andrije Gerića:

Već je privatno radio sa nekim igračima, sa sportistima generalno. Ima dugogodišnje iskustvo na tom polju. Bio je vrhunski sportista, mi idemo na Olimpijske igre, najveće takmičenje, a on zna šta one nose i osvajao je medalje. U Sidneju 2000. godine i zlato. Mislim da prija i ekipi, po onome što sam do sada vidio, atmosfera je njegovim angažovanjem i povratkom Miloša Ćuka mnogo bolja u odnosu na prethodni period.

ŠPANIJA SE IZDVAJA, FRANCUZI IMAJU VELIKI NABOJ

Olimpijska priča se odvija uvek na isti način. Obezbjeđivanje ulaska u četvrtfinale, ulazak u polufinale i borba za što sjajniju medalju

U nekim kalkulacijama plasman u četvrtfinale se možda ostvari i kroz prve dvije utakmice u grupi sa Japanom i Australijom, posle je borba za što bolju poziciju pred borbu za polufinale. Najvažnija utakmica je četvrtfinale i za nju se, u svakom smislu, spremamo od početka priprema.

U grupi su još svjetske klase Španija i Mađarska i domaćin Igara Francuska. Mnogi smatraju da su evropski prvaci Španci favorit broj jedan. Takav je stav i srpskog selektora.

Jedina reprezentacija koja se posle Tokija izdvaja je Španija. Imaju kontinuitet u igrama, rezultatima, sastavu. Većina igrača igra zajedno u Barseloneti ali daleko od toga da su nepobjedivi. Sve ostale reprezentacije imaju podjednake šanse.

Francuzi stalnim napretkom, osvajanjem četvrtog mjesta na SP u Dohi i igranjem pred svojom publikom traže poseban oprez.

Stefan Ćirić, koji je radio četiri godine u francuskom prvenstvu, često ponavlja o značaju olimpijskih igara za njihove igrače i nacionalnom naboju koji imaju pred svojom publikom. Nekim igračima su i poslednje u karijerama po najavama a dovoljno govori o njima što su bili četvrtoplasirani na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

SVAKU REPREZENTACIJU IZ DRUGE GRUPE MOŽEMO DA POBIJEDIMO

U drugoj grupi su svjetski prvak Hrvatska, vicešampion Italija, jaka Grčka zatim sve bolji SAD, nezgodna Crna Gora i realno autsajder Rumunija.

Nemam nikakvih želja za rivala u četvrtfinalu. Svaku reprezentaciju iz druge grupe možemo da pobijedimo.

Moguć duel u četvrtfinalu: Gojković i Stevanović – foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/VSS

Osim duela sa Francuskom Srbija će sve utakmice u grupi igrati u ranijim terminima. Stevanović ne misli da je to problem.

To smo znali i od početka smo se pripremali za takve termine.

Na konstataciju da mnogi Srbiju ne smatraju ozbiljnim kandidatom za medalje, lakonski odgovora.

Znamo naš cilj, mišljenja drugih, bez obzira da li su pozitivna ili negativna, nas stvarno ne zanimaju. Znamo šta hoćemo.

PO PRVI PUT DVA BRATSKA PARA, NEMA VEĆE OBAVEZE I PONOVA NEGO VODITI SRBIJU NA OI

Po prvi put u reprezentaciji će biti dva bratska para. Stariji Strahinja i mlađi Viktor Rašović, odnosno stariji Nikola i mlađi Petar Jakšić. Na koji način porodična bliskost utiče na stvaranje ukupne atmosfere?

Koliko su emotivno povezani mislim da ih opterećuje više nego sto treba. Starija braća možda previše brinu, jer mlađa braća su i zrelija, naveo je Stevanović.

Foto: Marcel ter Bals/MTB-Photo/VSS

Stevanović je bio u stručnom štabu Dejana Savića na Igrama u Riju. Sada je uloga mnogo značajnija.

Nema veće obaveze, časti, ponosa nego voditi Srbiju na najvećem sportskom takmičenju na svijetu – zaključio je Stevanović intervjuu za “Politiku”.

1 klik – 100 freebet-ovaRegistruj se na meridianbet.me i pokupi najbolji poklon dobrodošlice!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.