Opština Tuzi za poljoprivredu obezbijedila preko pola miliona evra

0
Opština Tuzi obezbijedila je 574.000 evra za niz mjera agrarne politike čiji je cilj podsticanje poljoprivredne proizvodnje i pružanja podrške poljoprivrednicima. Predsjednik Opštine Tuzi Lindon Đeljaj kaže da ovaj agrobudžet predstavlja ključni korak ka jačanju poljoprivrednog sektora i unapređenju ruralnog razvoja.

– Naš cilj je da pružimo snažnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i osiguramo održivi razvoj poljoprivrede u našoj opštini. Očekujemo da će ove mjere značajno doprinijeti unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima i stvoriti povoljne uslove za dalji rast i razvoj. Ove mjere su usvojene sa ciljem poboljšanja efikasnosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, kao i osiguranja boljih uslova za razvoj poljoprivrede u Opštini Tuzi – rekao je Đeljaj.

On je naveo da je za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj opredijeljeno 550.000 evra.

– Za direktna plaćanja po jedinici površine izdvojeno je 295.000, za direktna plaćanja po grlu stoke – 80.000, podršku razvoju tržišne proizvodnje mlijeka 125.000, podršku unapređenju pčelarstva – 25.000, podršku žetvi strnih i prosolikih žita – 10.000 eura. Za participaciju u plaćanju doprinosa poljoprivrednim proizvođačima namijenjeno je 2.000, podršku programu zaštite bilja – 9.000, a za podršku korišćenju planinskih pašnjaka – 4.000 evra – rekao je Đeljaj.

– Za promociju poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrede daćemo 7.500, edukaciju poljoprivrednih proizvođača i posjete gazdinstvima koja primjenjuju savremene tehnologije – 4.000, a za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju – 12.500 evra – rekao je Lindon Đeljaj.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.